‘Ik kan mijn leven niet wijden aan domkoppen’
Foto: AP

Daniel Delomez, de burgemeester van de Franse gemeente Annezin, kondigde na de presidentsverkiezingen aan ontslag te zullen nemen. Delomez kon het niet verkroppen dat een groot deel van zijn inwoners op Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National had gestemd.

Le Pen kreeg tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Annezin, in het departement Pas-de-Calais in het noordoosten van het land, 38,07 procent van de stemmen achter haar naam. ‘Dit is een catatrofe! Het is goed mogelijk dat ik ontslag neem want ik kan mijn leven niet wijden aan deze domkoppen’, zei burgemeester Daniel Delomez zondag aan de lokale krant l’Avenir de l’Artois.

Een dag later kwam hij enigszins terug op dat taalgebruik. Hij had spijt dat hij woorden had gebruikt ‘die niet tot zijn gebruikelijke woordenschat behoren’. Maar terugkeren op zijn ontslag doet de man niet. ‘Ik ga ontslag nemen. Ik zal niet terugkeren op wat ik heb gezegd.’

De inwoners van Annezin kunnen het discours van Le Pen duidelijk smaken. Ze behaalde 38,07 procent van de stemmen. De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon volgde op ruime afstand (19,28 procent). Die andere winnaar, Emmanuel Macron moest het stellen met 17,29 procent van het kiespubliek in Annezin.