Kremlin ‘respecteert’ resultaat van Franse verkiezingen
Foto: Photo News

Ook in Rusland werd met aandacht naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gekeken. Het Kremlin laat maandag alvast weten dat ze de uitslag - Emmanuel Macron versus Marine Le Pen - ‘respecteren’. Rusland hoopt dat de relatie met Frankrijk ‘in hun beider voordeel’ zullen zijn.

‘Wij respecteren de keuze van de Fransen. Wij zijn voorstanders van goede wederzijdse relaties met Frankrijk’, zegt Kremlin-woordvoerder Mimitri Peskov aan het Russische persagentschap Ria Novosti.

In de aanloop naar de eerste stemronde van afgelopen zondag doken verschillende berichten op over de mogelijk Russische steun aan de extreemrechtse Marine Le Pen. Zo verklaarde Richard Burr, de voorzitter van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat, eind vorige maand nog dat Moskou actief betrokken is bij de Franse presidentsverkiezingen. ‘Ik denk dat het redelijk is om te zeggen dat de Russen actief betrokken zijn bij de Franse presidentsverkiezingen, zoals iedereen dat vermoedt’, liet hij toen verstaan.

Ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, liet zich in diezelfde periode ontvallen dat Vladimir Poetin extreemrechts in Europa steunt ‘omdat hij weet dat dat ons verzwakt en ons verdeelt’. ‘Een verdeeld Europa betekent dat Poetin de baas is’, zei Timmermans aan het Spaanse parlement.

Eind maart ontving Poetin Le Pen trouwens in Moskou. Maar de Russische president ontkende met klem dat er sprake zou zijn van enige inmenging. Het is echter geen geheim dat Poetin een voorkeur heeft voor Le Pen. Dit werkt trouwens in twee richtingen want de frontvrouw van het FN zei bij aankomst in Moskou eind maart dat Poetin ‘een nieuwe visie’ van een ‘multipolaire wereld’ vertegenwoordigt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig