Extreemrechtse presidentskandidate Marine Le Pen (Front National) heeft al uitgehaald naar haar tegenstander in de tweede ronde. Ze noemde centrumkandidaat Emmanuel Macron (En Marche) ‘zwak’ als het gaat over islamistisch terrorisme. Daarnaast heeft ze ook kritiek op de andere partijen die Macron steunen.

‘Ik sta tussen de mensen om hun aandacht te vestigen op belangrijke dingen. Eén van die zaken is Islamistisch terrorisme. Het minste wat we van Macron kunnen zeggen is dat hij zwak staat tegenover dit onderwerp’, verklaarde Le Pen.

‘Macron heeft geen plan om de Fransen te beschermen tegen de gevaren van de islam’, besloot de leading lady van Front National.

'Republikeins front'

Le Pen loopt niet hoog op met wat ze het ‘republikeins front’ noemt. Dat ‘front’ kiest na de eerste stemronde van de Franse presidentsverkiezingen massaal kant voor de partijloze Emmanuel Macron, Le Pens tegenstander in de tweede ronde op 7 mei.

‘Het oude verrotte republikeinse front, dat niemand nog wil en dat door de Fransen met een ongeziene geweld is weggevaagd, probeert zich nu rond Macron te verenigen. Ik krijg er zin van om te zeggen: des te beter’, zei Le Pen tijdens een bezoek aan Rouvry, in het departement Pas-de-Calais, waar ze massaal stemmen wegkaapte.

Met het republikeins front bedoelt Le Pen alle politieke verantwoordelijke die zich openlijk tegen de extreemrechtse kandidate hebben gekant voor de tweede verkiezingsronde. En dat zijn ze bijna allemaal, enkel de extreemlinkse Jean-Luc Mélénchon gaf (nog) geen stemadvies. Bij FN hoopt men heel wat stemmers van Mélenchons La France insoumise te recupereren.

Marine Le Pen liet trouwens verstaan niet ontgoocheld te zijn dat ze nipt de duimen moest leggen van Macron - 21,43 tegen 23,75 procent. ‘Wij zijn de uitdagers en zitten vol hoop en dynamiek.’

Met haar bezoek aan het Noord-Franse stadje trapte Le Pen de campagne voor die tweede rond af. En ze is niet zinnens om iets aan haar strategie te veranderen, dat wil zeggen zich ‘op het terrein begeven, met de Franse bevolking, om hun aandacht te vestigen op belangrijke onderwerpen, zoals vandaag dat van het islamistisch terrorisme’, zei Le Pen, die Macron in een adem een ‘zwakkeling’ noemde op het vlak van immigratie.