De definitieve officiële resultaten van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen worden pas woensdag meegedeeld, maar Emmanuel Macron en Marine Le Pen maken hun agenda voor de komende twee weken alvast opnieuw helemaal leeg voor het tweede deel van hun campagne. Wat staat er op het programma?

Macron en Le Pen zullen sowieso allebei opnieuw de straat optrekken om zo veel mogelijk kiezers te overtuigen om (opnieuw) op hen te stemmen, want ook de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zal zich als een thriller aankondigen.

Op woensdag 3 mei om 21.00 uur staat er een live televisiedebat tussen de twee kandidaten op het programma, een traditie die al in stand wordt gehouden sinds de verkiezingen van 1974. Met uitzondering van 2002, toen Jacques Chirac weigerde in debat te gaan met zijn tegenstander Jean-Marie Le Pen.

Op vrijdag 5 mei, twee dagen voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen, moet de campagnes opnieuw in de ijskast worden gestopt.

Op zondag 7 mei kunnen de eerste Franse stemmen worden uitgebracht vanaf 08.00 uur ’s morgens (de overzeese gebieden even niet meegerekend), de laatste stembureaus sluiten om 20.00 uur. Verwacht wordt dat de uitslag vrij snel daarna bekend zal zijn. De officiële resultaten worden ten laatste op 11 mei bekendgemaakt.

Op zondag 14 mei loopt het presidentschap van François Hollande af, diezelfde dag neemt de nieuwe president zijn intrek in het Elysée. De overdracht van de macht tussen de uittredende en de nieuwe president gebeurt achter gesloten deuren, waarna de nieuwe president wordt ingezworen.

Op zondag 11 juni volgt de eerste ronde van de parlementaire verkiezingen, en die bepalen de slagkracht van de nieuwe Franse president. Vooral voor Macron, die een eigen partij heeft opgericht, kan dit een belangrijk obstakel worden. Hem wacht bij winst een moeilijke zoektocht naar een werkbare parlementaire meerderheid.

In elk van de 577 kiesdistricten wordt een zetel van de Assemblée Nationale, vergelijkbaar met onze Kamer van Volksvertegenwoordigers, uitgedeeld. De verkiezing verloopt in twee rondes. Op 11 juni vindt de eerste ronde plaats. De kandidaten die daarin meer van 12,5 procent van de stemmen halen, mogen doorgaan naar de tweede en beslissende ronde op zondag 18 juni.