Trump probeert grensmuur te redden met begrotingsgeld
Foto: EPA

Aangezien het land nog steeds niet wil meebetalen aan de grensmuur met Mexico, ziet de Amerikaanse president Donald Trump zich genoodzaakt om het geld voor de bouw van de muur tijdelijk voor te schieten uit de begrotingspot. Maar dat is niet naar de zin van de Democraten.

‘We zullen een muur bouwen. Een hoge muur. Een gigantische muur. En de Mexicanen zullen hem betalen.’ Met die verkiezingsbelofte lokte de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump in 2016 hevige reacties uit bij vriend en vijand.

Een paar maanden later is Trump er als president naar eigen zeggen nog meer van overtuigd dat de muur nodig is om drugstrafiek en bendevorming te voorkomen. Maar de praktische uitwerking van dat plan lijkt moeizamer dan aanvankelijk gedacht werd. De Amerikaanse leider worstelt met de Democraten, die de voorfinanciering van de grensmuur niet zien zitten. Om de plannen toch te laten doorgaan, wil Trump nu budget uittrekken via de nieuwe begrotingswet om de muur eerst zelf te financieren en daarna de rekening te presenteren aan de Mexicanen.

Maar ook daar stuit de president op felle tegenstand van de Democraten, die het budget voor de bouw van de muur niet in de nieuwe wet willen opnemen. ‘Niemand wenst een government shutdown of impasse, dus moeten we vooral zoeken naar oplossingen’, klonk het even later in het Witte Huis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig