Patrick Lefevere vrijgesproken voor fiscale onregelmatigheden
Foto: © Jan De Meuleneir/ PHOTONEWS

Op de correctionele rechtbank van Kortrijk is wielermanager Patrick Lefevere maandag vrijgesproken in een dossier van fiscale onregelmatigheden. Het opzet om belastingen te ontduiken is onvoldoende bewezen, oordeelt de rechter.

Een onderzoek dat de BBI opstartte in 2010 leidde tot de vervolging van renners, ex-renners en management van wielerploeg Quick Step Floors. De aanklacht was dat jarenlang belastingen ontdoken zouden zijn door onder meer domiciliefraude en buitenlandse bankrekeningen. Een Luxemburgse vennootschap, die de renners via Ierse vennootschappen van wielermanagers uitbetaalde, zou in werkelijkheid hoofdzakelijk vanuit Wevelgem geleid zijn.

Een mogelijke veroordeling was rampzalig geweest voor wielerploeg Quick Step Floors. “Een strafblad is het doodvonnis van de ploeg. Dan moet je er niet meer aangeklopt worden bij sponsors, want geen enkele ondernemer wil gelinkt worden aan fiscale fraude”, zo stelde de verdediging.

Helemaal vrijgesproken

Volgens het openbaar ministerie waren zo niet alleen belastingen ontdoken, maar had de ploeg ook hun renners fiscale voordelen bezorgd. Wat de strafrechtelijke vervolging betreft, ging het volgens het parket om 37.000 euro ontdoken belastingen op vier jaar tijd.

De procureur vorderde in eerste instantie drie maanden met uitstel, voor zowel Lefevere als zijn echtgenote. Hij adviseerde weliswaar positief voor de gevraagde opschorting, gezien de fiscale tekortkomingen worden rechtgezet. Het koppel had ondertussen een deal gesloten met de fiscus en wordt nu dus helemaal vrijgesproken.

“De ploeg draait een omzet van tien tot vijftien miljoen euro per jaar. We houden ons daar echt niet mee bezig”, aldus de verdediging die ook claimde dat een mogelijke veroordeling van Patrick Lefevere de toekomst van zijn ploeg Quick Step Floors in gevaar had gebracht.