Beleggers en banken feesten na Franse verkiezingsuitslag
Foto: BELGAIMAGE

De financiële markten reageren opgelucht: een rampscenario is vermeden. De euro gaat hoger, de rentemarkten ontspannen en de beurzen klimmen fors. De Bel20 schiet 3 procent hoger en de Franse Cac40 zelfs 4 procent. Dat zou de grootste dagwinst worden in bijna twee jaar. Vooral de bankaandelen gaan uit hun dak.

Zelfs Wall Street zal fors klimmen doordat het risico op een implosie van de eurozone is afgenomen. De zege van de links-liberaal Emmanuel Macron die bedrijfsvriendelijke hervormingen wil doorvoeren, lucht de financiële markten op. Bovendien is het horror-scenario, een krachtmeting tussen extreem-links en extreem-rechts, is vermeden. De kans dat het tot een ‘Frexit’ komt, is daarmee zo goed als weg en dat gaf ook de euro een boost.

In de eurozone zijn de bankaandelen de grootste feestvierders. Ook in Brussel voeren aandelen als het Nederlandse ING en de Vlaamse bank KBC de spurt aan met winsten rond 4 procent.

Dreiging Franse banken afgewend

Maar vooral in Parijs gaan de bankaandelen uit hun dak. BNP Paribas won zelfs al meer dan 8 procent tot meer dan 66 euro, wat betekent dat de Belgische overheid het aandeel met winst kan verkopen. De Belgische overheid bezit 10,20 procent van BNP Paribas, dat pakket is 8,4 miljard euro waard.

Ook de obligatiemarkten ontspanden. Dat wil zeggen dat de rente in vluchthavens zoals Duitse overheidsobligaties fors steeg, terwijl de rente op Franse staatsobligaties sterk zakte. Dat is ook goed nieuws voor de Franse banken, die zeer veel obligaties van hun eigen land in portefeuille hebben. Door de renteklim waren hun obligaties minder waard geworden. En met een mogelijke Frexit zou de waarde ervan zelfs kunnen instorten, waardoor de Franse banken zouden omvallen. Dat zou een domino effect hebben op alle banken in de eurozone en zelfs de wereld. Vandaar de opluchting op alle financiële markten. Behalve China, waar de overheid beleggen met geleend geld wil inperken.

Elders viel de prijs van goud met een procent terug als reactie op de stembusuitslag. De vlucht naar goud als veilige haven, lijkt daarmee tot nader order achter de rug. De vraag is hoe lang het aandelenfeest kan duren. Ook als Macron de nieuwe Franse president wordt, is het de vraag hoe hij zijn hervormingsprogramma door het Franse parlement zal krijgen. In juni zijn het Franse parlementsverkiezingen waar nu nog de traditionele partijen de plak zwaaien.

Ondertussen krijgen de markten ook steun van de economische groei. Vanochtend bleek dat een indicator (Ifo) voor de Duitse economisch groei in april steeg tot het hoogste peil in zes jaar. Vrijdag bleek al uit een globale indicator (Markit) dat dit ook zo is voor de hele eurozone.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig