Hollande stemt op Macron
Foto: AFP
De huidige Franse president François Hollande gaat in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in zijn land stemmen voor centrumkandidaat Emmanuel Macron. Hij had Macron zondag al gebeld ‘om hem te feliciteren’ nadat hij zich plaatste voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ook vanuit het buitenland krijgt Macron gelukwensen.

Zijn keuze is niet onverwacht: Macron is bovendien een oudgediende van de PS. Onder Hollande was hij een tijd minister van Economie. In die hoedanigheid drukte hij er de controversiële, naar hem genoemde arbeidswet door. Toch is het ongebruikelijk dat de Franse president direct stemadvies geeft, vooral gezien het niet eens om een partijgenoot van hemzelf gaat. 

Hollande roemde Macron als 'de man die onze waarden verdedigt'. Hij is volgens hem ook de man de Fransen kan verenigen 'in deze uitzonderlijke omstandigheden die we nu kennen in de wereld, Europa en Frankrijk'.

Tegelijk waarschuwde Hollande maandag voor de 'gevaren van extreemrechts'. Een groot deel van de toespraak waarin hij het stemadvies gaf stond in het teken van het afwijzen van het programma van Front National. Dat frontvrouw Marine Le Pen in de tweede ronde is geraakt, bestempelde de bewoner van het Elysée als 'een risico voor ons land'.

De partij van Hollande heeft zware klappen gekregen. PS-kandidaat Benoît Hamon behaalt slechts 6,3 procent van de stemmen. Hij was dan ook de eerste om zijn nederlaag toe te geven. Zijn partijgenoot en huidig premier Bernard Cazeneuve heeft ook al opgeroepen om in de tweede ronde voor Macron te kiezen.

EU

EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft Emmanuel Macron gefeliciteerd voor zijn kwalificatie voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Zijn woordvoerder zegt op Twitter dat de commissievoorzitter Macron ‘het beste gewenst heeft voor de tweede ronde, tegen Marine Le Pen’.

Het resultaat van de eerste ronde stemde ook de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini optimistisch. ‘Zien hoe de vlaggen van Frankrijk en de Europese Unie het resultaat van Emmanuel Macron begroeten, dat is de hoop en de toekomst van onze generatie’, tweette ze.

 

 

Ook de Duitse kanselier Angela Merkel spreekt haar steun uit voor Macron. Haar woordvoerder feliciteerde Macron op Twitter. ‘Goed dat @EmmanuelMacron succes had met zijn standpunt voor een sterke EU en een sociale markteconomie. Veel geluk voor de twee komende weken’, zei Steffen Seibert. 

 

 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, de sociaaldemocraat Sigmar Gabriel, zei zeker te zijn dat Macron de nieuwe Franse president wordt. ‘Ik ben zeker dat hij in de tweede ronde extreemrechts, het rechts-populisme en de anti-Europese krachten zal wegvagen’, zo reageerde hij in een interview waarvan de beelden door het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter geplaatst werd. Gabriel was ook verheugd dat Macron, als ‘enige werkelijk pro-Europese kandidaat’ de eerste ronde won.

Alternative für Deutschland (AfD) heeft dan weer Marine Le Pen gefeliciteerd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig