Rond de Place de La Bastille in Parijs kwam het gisteren tot schermutselingen tussen antifascistische betogers en de politie. Dat berichten Franse media. Er verzamelden zondagnamiddag betogers bij de opera, en de sfeer was gespannen sinds 21.00 uur.

In het centrum van Parijs is het zondagavond tot rellen gekomen tussen betogers en de ordediensten nadat de resultaten van de eerste stemronde voor de Franse presidentsverkiezingen bekend werden gemaakt. Volgens Franse media verzamelden een 300-tal manifestanten, voornamelijk 'antifascisten' en 'antikapitalisten' in de namiddag aan de Bastille. In de loop van de avond ontspoorde de situatie. Vitrines sneuvelden, politiewagens werden vernield. De politie moest traangas inzetten om de relschoppers terug te dringen. Een groot deel van de betogers werd ingerekend, weet de krant Le Parisien.

Zondagnamiddag verzamelden een 300-tal betogers aan de Bastille voor een 'nacht van de barricades'. Zij wilden op die manier protesteren tegen Marine Le Pen én Emmanuel Macron. Twee kandidaten van de financiële elite, aldus de betogers. Hoewel de bijeenkomst in het begin rustig verliep, sloeg de sfeer rond 21.00 uur om. De betogers bekogelden de opgetrommelde ordediensten met flessen en bommetjes.
?
De relschoppers verplaatsten zich later op de avond naar 19de arrondissement en trokken daarbij een spoor van vernieling door de Franse hoofdstad. De ramen van bankkantoren, etalages en geparkeerde wagens moesten eraan geloven.
?
Ook in Nice trokken honderden mensen de straat op om hun ongenoegen over het verkiezingsresultaat te uiten. Daarbij werden ook verschillende mensen ingerekend nadat er met brandbommen werd gegooid.
Volgens Le Parisien zou bepaalde betogers geprobeerd hebben over de omheining rond het standbeeld te klimmen en zouden ze de politie bekogeld hebben met flessen en voetzoekers. De politie zou daarop een charge hebben uitgevoerd.

Drie personen werden volgens de politie opgepakt, terwijl de krant Le Parisien melding maakt van ‘een groot aantal arrestaties’ nadat een groep manifestanten naar de Jaurèswijk trok. Twee mensen, onder wie een minderjarig meisje, raakten gewond. Er werden ook vijf wagens in brand gestoken, aldus de politie.

‘We zijn komen protesteren tegen de maskerade die deze verkiezing is’, aldus een van de manifestanten. ‘Alle belangrijkste kandidaten, Macron, Fillon, Le Pen, willen enkel maar het koninkrijk van de oligarchie tot in de eeuwigheid voortzetten, dat de macht inneemt en de rijkdom van de mensen afneemt. Er is een ernstige crisis rond de representativiteit in Frankrijk.’

Nantes

En ook in Nantes, in het westen van het land, zijn honderden mensen op straat gekomen, meldt Le Parisien. Ze hadden banners met opschriften als ‘noch bankier, noch racist’ en riepen ‘Nantes sta op, niet Le Pen, noch Macron’. De manifestanten gooiden molotovcocktails en braken de ruiten van enkele bankkantoren. De ordediensten reageerden met traangas en rubberkogels. Verschillende mensen werden opgepakt. In Rennes, in het noordwesten, verliep een verboden manifestatie van antifascisten dan weer zonder incidenten.