'Links bestaat wel nog in Frankrijk'
Foto: Jimmy Kets

Vanuit Belgische politieke hoek - Op Vlaams Belang na - klinken er volop felicitaties voor de overwinning van Emmanuel Macron in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Ook SP.A-voorzitter John Crombez staat achter Macron, maar volgens hem is links niet dood in Frankrijk.

Belgisch premier Charles Michel stuurde zondagavond via twitter zijn felicitaties voor centrumkandidaat Macron de wereld in. Hij kende hem ook zijn steun toe. ‘Hartelijke felicitaties [...] Mijn steunbetuiging voor een optimistisch en toekomstgericht Europees project’, luidde het. Michel zou ook contact gehad hebben met Macron om hem geluk te wensen.

PS-voorzitter en voormalig premier Elio Di Rupo, die de kandidatuur van Benoît Hamon had gesteund, riep alle Fransen dan weer op om ‘tegen de extreemrechtse Marine Le Pen stemmen, ten gunste van Emmanuel Macron. Eerder had Hamon daar zelf al toe opgeroepen, na een ‘historische nederlaag’ toe te geven.

Bij MR-voorzitter Olivier Chastel klonk eenzelfde geluid: ‘We moeten rechts-extremisme en populisme blokkeren’, klonk het. Nadien herhaalde Chastel zijn steun voor Emmanuel Macron. ‘Emmanuel Macron is liberaal economisch. Het is een pragmaticus die zich bewust is van de uitdagingen van de samenleving van morgen, maar ook de mogelijkheden.’

CDH-voorzitter Benoît Lutgen feliciteerde Macron met de overwinning van zijn ‘evenwichtig project’ e DéFI-voorzitter Olivier Maingain zei ‘verheugd’ te zijn om de overwinning van Macron. Dat toont volgens hem ‘de vooruitziende blik van de Fransen. Er is hoop voor heel Europa.’ Volgens Maingain zijn de oude ideologieën dood en willen de burgers ‘scherpe keuzes’.

Coalitie
Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zal Emmanuel Macron steunen bij de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Enerzijds tegen de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen, anderzijds omwille van zijn 'echt Europees project', verklaarde vicepremier Reynders maandag in De Ochtend op Radio 1. Hij verwacht ook dat Macron het zal schoppen tot president, 'met zo'n steun van verschillende partijen'. Minister Reynders heeft Macron ook al gefeliciteerd.

Hij merkt op dat de presidentsverkiezingen nog maar een eerste stap zijn, nadien volgen de parlementsverkiezingen. 'Het zal misschien noodzakelijk zijn naar een coalitie te gaan en dat zou nieuw zijn in Frankrijk.'
Normaal gezien leidt de president het land met zijn eigen partij die een meerderheid haalt in het parlement, of anders is sprake van een cohabitation, met een andere partij die de meeste zetels in het parlement haalt. 'Misschien zal men in Frankrijk nu naar een nieuwe aanpak moeten gaan, zoals in België en andere landen', luidt het. 
 

Links
Volgens sp.a-voorzitter John Crombez bestaat links nog 'zeer stevig' in Frankrijk, maar zit het verdeeld over verschillende gebieden en in verschillende partijen. Hij reageert daarmee in De Ochtend op Radio 1 op de forse klap die zusterpartij PS zondag haalde bij de presidentsverkiezingen.

De Franse socialisten komen uit op amper 6 procent van de stemmen. Crombez ziet eenzelfde fenomeen als bij de verkiezingen in Nederland, waar PVDA vorige maand een diepe duik maakte. Hij verwijst naar de aanpassing van de arbeidswetten die de Franse regering doorvoerde, 'tegen mensen die sociaal voelend zijn in. Dat doe je niet ongestraft'.

'Als traditionele partijen zichzelf niet vernieuwen, dan krijg je dit', vat de sp.a-voorzitter de essentie samen. 'Ofwel zorg je er zelf voor dat je het vertrouwen van de bevolking terugwint, ofwel krijg je resultaten zoals in Nederland en Frankrijk'.
 

Vlaams Belang
Enkel Vlaams Belang feliciteerde voorlopig FN-voorzitster Marine Le Pen met de ‘klinkende verkiezingsoverwinning. Nooit eerder zette een kandidaat van sociaal-rechts een dergelijk resultaat neer. De strijd voor identiteit, nationale soevereiniteit, sociale rechtvaardigheid en tégen massa-immigratie en EU-bemoeizucht - komt door de verkiezingsoverwinning van Marine Le Pen opnieuw bovenaan de politieke agenda’, sprak voorzitter Tom Van Grieken. Hij vond steun bij de Nederlandse populist Geert wilders, die het ‘geweldig nieuws’ vond dat Le Pen de tweede ronde bereikte.