Centrumkandidaat Emmanuel Macron, die samen met Marine Le Pen doorstoot naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, vindt dat er 'een bladzijde in het Franse politieke leven omgedraaid’ werd.

Meteen nadat bekend werd gemaakt dat Macron zou doorstoten naar de tweede ronde, reageerde hij kort bij persbureau AFP. ‘De Fransen hebben hun wens naar vernieuwing uitgesproken. Voortaan zal onze logica die zijn van het verenigen en we zullen die voortzetten tot aan de parlementsverkiezingen’, zei de ex-minister van Economie, die in augustus uit de regering stapte om zijn eigen beweging op te richten.

Toen hij enkele uren later zijn overwinningsspeech hield in het de expohal Porte de Versailles, werd hij er op een minutenlang applaus onthaald. 'Voila. De Franse bevolking heeft gesproken', klonk het. De aanwezigen antwoordden met 'Macron président!'.

'In tijden van terrorisme en economische onzekerheid, heeft Frankrijk een mooi antwoord gegeven. Jullie hebben massaal gestemd, en jullie hebben mij gekozen. Ik voel de eer en de verantwoordelijkheid.'

Macron bedankte eenieder van zijn tegenkandidaten voor hun inzet, behalve zijn rechtstreekse tegenkandidate. Een extra dankbetuiging kon er uiteraard voor Fillon en Hammon, die intussen al opriepen om voor Macron te stemmen.

Optimistisch en hoopvol vooruit

Vervolgens richtte Macron zich tot het team dat hem begeleidde tijdens de campagne. 'Dag en nacht hebben jullie mij gesteund. Samen hebben we Frankrijk een nieuw politiek gezicht gegeven.' Hij riep op om geêngageerd te blijven tot de tweede ronde, en daarna. 'We mogen nooit opgeven. We moeten moedig doorzetten. Ik heb jullie nodig.'

Uiteraard werden de miljoenen Fransen die voor Macron stemden, ook bedankt. 'Jullie hebben mij opgeladen. In jullie naam ga ik optimistisch en hoopvol vooruit.'

In enkele afsluitende woorden bedankte Macron onder meer gezin, en maakte hij duidelijk dat hij met de Europese Unie verder wou. Daar moeten de kiezers evenwel ook nog eens massaal opdagen voor de tweede stemronde. Daarna wil hij 'de president voor alle Fransen' zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig