AfD trekt met man en vrouw als lijsttrekkers naar verkiezingen
Wiedel en Gauland Foto: AFP

De rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD) trekt met een man en een vrouw als lijsttrekkers naar de Duitse parlementsverkiezingen van 24 september. Dat is zondag beslist op het partijcongres in Keulen.

Alexander Gauland is vicevoorzitter en geldt als de drijvende kracht achter de nationaalconservatieve vleugel binnen de partij, Alice Weidel uit de deelstaat Baden-Württemberg wordt gerekend tot de sterk gereduceerde stroming van economisch-liberalen binnen AfD. Van de deelnemers aan het congres stemde 67,7 procent voor het ‘topduo’.

Frauke Petry, uithangbord en voorzitster van de partij, had eerder deze week laten weten geen lijsttrekker te willen zijn voor de parlementsverkiezingen. Haar invloed binnen AfD is tanend en de 41-jarige Petry is intussen eigenlijk een voorzitster zonder partij. Ze leed zaterdag een pijnlijke nederlaag op het partijcongres: haar voorstel om de partij een meer ‘realpolitieke’ koers te laten varen, kwam niet eens ter stemming voor.

Niet gematigder

Petry had graag gehad dat AfD zich ideologisch minder hard opstelt om zo een breder publiek aan te kunnen trekken en op middellange termijn van een coalitie deel te kunnen uitmaken. Maar haar motie om de rechtspopulistische partij uit de extreme hoek te halen en een gematigder imago aan te meten, kwam niet eens ter stemming voor. De 600 deelnemers aan het partijcongres weigerden om over het voorstel te stemmen.

Binnen de partij - die door de vluchtelingencrisis lange tijd de wind in de zeilen had maar er de laatste maanden in de peilingen fel op achteruitging - is de laatste maanden een felle machtsstrijd bezig tussen de aanhangers van Petry en haar ‘realpolitiek’ en de meer radicale vleugel, waartoe Gauland behoort. Die laatste sprak zondag nog troostende woorden tot Petry: ze had zaterdag dan wel een ‘zware dag’ beleefd, ‘maar we hebben je nodig in de partij’, luidde het.

Er werd ook groen licht gegeven voor het verkiezingsprogramma. AfD eist dat de migratie naar Duitsland drastisch wordt ingedamd en dat het land de euro de rug toekeert. In het programma staat ook dat de islam niet bij Duitsland hoort.

Zaterdag waren er in het centrum van Keulen nog tienduizenden demonstranten tegen AfD op de been. Zondag was van demonstranten nog nauwelijks iets te merken.