Iron Maiden: 300 jaar oud en springlevend
Bruce ‘voor mij geen autocue’ Dickinson. Foto: Jan Van der Perre

Iron Maiden speelde het Sportpaleis plat. De metalen oervaders toonden tijdens een twee uur durende set dat ze nog altijd een uitmuntende liveband zijn.

Wie naar een optreden van Iron Maiden gaat, kan maar beter de laatste plaat in huis hebben. Als ze nieuw werk hebben, wordt dat ook enthousiast aan de man gebracht. ‘If eternity should fail’, ‘Speed of light’, ‘Death or Glory’ en uiteraard titeltrack ‘Book of Souls’ werden vanuit een Inca-decor in het Antwerpse publiek gehamerd. ‘The Red and the Black’ werd tot verbazing van de band onmiddellijk meegeschreeuwd alsof het al jaren in ieders platenkast staat.

De gezamenlijke leeftijd op het podium zat boven de 300 jaar, maar daar was tijdens de show niets van te merken. Zanger Bruce Dickinson merkte fijntjes op hoe fantastisch het is om je eigen songs nog te kunnen spelen ‘without a fucking autocue’. Auwch AC/DC en Axl Rose.

Massa klassiekers

Uiteraard brachten Steve Harris en zijn nest gitaristen ook een massa klassiekers mee. Met ‘The Trooper’ sloeg het vuur een eerste keer verschroeiend in de pan. Het tempo lag daarbij zo hoog dat Dickinson een paar keer achter zijn eigen lyrics aan moest hollen. Zij het dus wel zonder autocue. Ook ‘Powerslave’, ‘Iron Maiden’, ‘Number of the beast’ en publiekslieveling ‘Fear of the Dark’ stonden op het menu.

Dickinson mengde twee keer een vredesboodschap tussen de nummers en maande iedereen aan goed voor mekaar te zorgen. Waarna hij met een donderdend ‘Blood Brothers’ en ‘Wasted years’ het licht uitdeed.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig