Ronnie O’Sullivan: “Ik hoef niet elk jaar een geweldig album te maken”
Foto: Photo News

“Ik vergelijk mezelf tegenwoordig met een band of een zanger. Je wil elk jaar wel een geweldig album uitbrengen, maar dat lukt niet altijd”, verklaarde Ronnie O’Sullivan nadat hij zich zaterdag met een 13-7 zege tegen Shaun Murphy voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap snooker plaatste. “Dit jaar heb ik geen geweldig album gemaakt, maar het is ook niet slecht.”

“Andere jongens hebben wel een geweldig album geproduceerd en dus maakt het me niet uit dat ik al eens in het voorprogramma moet spelen”, trok “The Rocket” de vergelijking door. “The Rolling Stones zijn altijd de hoofdact, zij doen geen voorprogramma’s. Vergelijk mij maar met James Blunt. Hij lijkt me wel een coole gast.”

“Ik ben als een band geworden die op wereldtournee is. Ik speel hier en daar, zonder druk. Ik kies mijn toernooien uit en probeer er plezier aan te beleven. Ik probeer wel zo goed mogelijk te spelen. Dat ben ik mezelf en het publiek verschuldigd. De fans betalen geld om te komen kijken. Onze sport is entertainment en ik wil de mensen waar voor hun geld geven. Voor dit toernooi heb ik zes of zeven week getraind. Dat biedt geen garantie op een goede prestatie, maar ik heb er wel werk ingestoken en hoop dat ik elke match beter word. Als ik naar hier kom, plaats ik mezelf in een kleine cocon. Mentaal is het lastig, maar ik weet dat dat voor iedereen zo is.”

O’Sullivan won het WK in 2001, 2004, 2008, 2012 en 2013. Een zesde wereldtitel zou hem op gelijke hoogte van Steve Davis brengen en dan is meteen ook het record van zeven wereldtitels van Stephen Hendry in zicht. “Maar records en titels zijn nooit mijn drijfveer geweest”, stelt O’Sullivan. “Het is tenslotte gewoon een spelletje met wat balletjes. Dat is op een WK niet anders dan in de club. Voor mij is het een geluk en een privilege dat ik snooker mag spelen en niet om zes uur ‘s morgens mijn bed uit moet om de metro te nemen naar mijn 9-5 job. Ik ben gezegend. De beste ter wereld zijn is geen doel. Ik weet dat als ik wereldkampioen word, me dat een geweldig gevoel zal geven. Dat duurt een week en dan ga je je weer afvragen of het echt de moeite loont om 365 dagen lang te ploeteren om hopelijk wereldkampioen te worden.”

De zege tegen Murphy zal O’Sullivan extra deugd gedaan hebben. De twee zijn nooit vrienden geweest en afgelopen week liepen de spanningen nog hoger op nadat Murphy zich volmondig achter de federatie schaarde in een conflict tussen O’Sullivan en World Snooker. “Ach, ik heb nooit van zijn nonchalante manier van doen gehouden”, verklaarde Murphy zaterdag na zijn nederlaag. “Alsof het hem allemaal niets kan schelen en hij overal lak aan heeft. Tegen mij leek hij me nu wel gefocust. Als hij die focus vast kan houden, denk ik dat hij het toernooi wint. Ronnie is voor ons nog altijd de maatstaf. Als hij zo speelt, krijgt iedereen ervan langs. Ik had een paar keer wat pech en het verschil had kleiner dan 13-7 kunnen zijn, maar om van Ronnie te winnen moet je zelf op je allerbest zijn en dat was ik niet. Ik wens hem al het beste voor het vervolg van het toernooi.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig