'Genoeg moslims die ongelijk van De Crem bewijzen'
‘Ik geloof niet in een Europese islam. Het lijkt me nog altijd enorm moeilijk om de islam te laten sporen met westerse waarden.’ Die forse uitspraken in De Standaard leveren CD&V’er Pieter De Crem een pak kritiek op, vooral van zijn jonge (allochtone) partijgenoten.

‘Er zijn genoeg moslims die het ongelijk van Pieter De Crem dagelijks bewijzen.’ Sammy Mahdi, voorzitter van Jong CD&V, is niet opgezet met de uitspraken van zijn partijgenoot.

In een interview met De Standaard neemt de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel forse woorden in de mond over de plaats van de islam in onze samenleving. ‘Je kunt de beste intenties hebben, maar ik zie dat er in veel Belgische moskeeën nog altijd haatpredikers actief zijn. Dat er in naam van de islam nog altijd aanslagen worden gepleegd. Ik was compleet geschokt door wat er in Zweden en Egypte is gebeurd. Wat men ook mag zeggen, het lijkt me nog altijd enorm moeilijk om de islam te laten sporen met de westerse waarden zoals de gelijkheid van mannen en vrouwen, de vrijheid van godsdienst, enzovoort. Ik geloof niet in een Europese islam.’

‘Het is aan moslims om mijn ongelijk te bewijzen’, voegt hij daaraan toe. ‘Maar ik ben daar sceptisch over.’

'Persoonlijke mening'

Politcoloog Mahdi uitte zijn irritatie op Twitter. Hij leest vooral electoraal tromgeroffel in de uitspraken. En wijst ook naar goede voorbeelden binnen zijn partij.

Collega-Jong CD&V’er Orry Van de Wauwer treedt zijn voorzitter bij. Volgens hem waren de uitspraken van De Crem volledig ten persoonlijke titel. ‘Hoe kan De Crem nu een positieve houding van moslims verwachten als terreur wordt veralgemeend naar hen’, vraagt Van de Wauwer zich ook af.

Ook andere CD&V’ers roeren zich

Mahdi en Van de Wauwer weten zich  ook gesteund door andere partijgenoten. De Gentse CD&V’er Veli Yüksel hekelt de forse uitspraken van De Crem en haalt ook uit naar Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Die zegt in Het Laatste Nieuws dat ‘onze manier van leven zonder enige twijfel superieur is aan alle andere in de wereld’. ‘Voor sommigen is het een taboe om voor die superioriteit op te komen .We praten sommige achterlijke gebruiken goed met een misplaatst gevoel voor tolerantie en relativering. De radicale islam is niet het nieuwe normaal’, aldus Rutten.

Ook Youssef Kobo heeft kritiek. Hij lijkt op dezelfde lijn als Mahdi te zitten.

Maar niet alleen allochtone CD&V-politici of Jong CD&V’ers verslikten zich in het interview met De Crem. Cas Mudde, een gerespecteerd specialist populisme en politicoloog aan de School for Public and International Affairs in Georgia, noemt de uitspraken ‘stuitend’.

Partijvoorzitter Wouter Beke heeft zich nog niet gemengd in het debat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in