Kwiatkowski mikt op allerhoogste in La Doyenne
Foto: BELGA

Michal Kwiatkowski (Team Sky) wil zondag Alejandro Valverde de zege in Luik-Bastenaken-Luik niet zomaar cadeau geven. “We moeten anders koersen dan woensdag in de Waalse Pijl”, vertelde hij zaterdag op een persmoment. “Daar rolden we de rode loper voor hem uit.”

“We mogen niet opnieuw wachten. Iedereen wist dat hij zou toeslaan op de Muur van Hoei, zijn versnelling zou plaatsen en toch wachten we allemaal. Je moet als renner jouw moment afdwingen, niet wachten tot Alejandro vertrekt. Hij is ongelooflijk sterk momenteel, hij ‘vliegt’ en is de superfavoriet, maar wij moeten onze sterktes gebruiken. Ik heb een goede ploeg, dat moeten we uitspelen en we hebben lessen getrokken uit de wedstrijd van woensdag.”

Kwiatkowski stond in 2014 als derde op het podium van La Doyenne. “Dit is een koers die me ligt, waar ik van droomde als kind. Ik heb er geen spijt van dat ik de Vlaamse klassiekers dit jaar niet gereden heb. Ik denk dat ik meer kans maak om deze koers te winnen dan de Ronde van Vlaanderen. Natuurlijk wil ik die ook graag op mijn palmares, maar de Ardense klassiekers liegen niet. Het zijn de eerlijkste en zwaarste wedstrijden. Daar wint de sterkste. Ik hoop dat ik er een keer mag triomferen, zo’n koers winnen verandert je carrière, je leven. En ik hoop nu zondag op een mooi resultaat. Ik voel me nog steeds goed in vorm.”

In maart won Kwiatkowski al de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. “Klopt, maar ik heb goed gedoseerd de voorbije weken, de tijd genomen om te herstellen tussen de koersen. Naar deze periode heb ik toegeleefd. Ik ben helemaal niet moe, ik denk zelfs dat ik nog iets sterker ben dan in La Primavera.”