Partijleden zetten Frauke Petry een hak op congres AfD
Petry spreekt de verzamelde pers toe op het partijcongres van AfD in Keulen. Foto: AP

Frauke Petry, voorzitster Alternative für Deutschland, heeft op het congres van de rechts-populistische partij een pijnlijke nederlaag geleden: haar voorstel om een meer ‘realpolitieke’ koers te varen, kwam niet eens ter stemming voor.

Het rommelt al enige tijd in de Duitse rechts-populistische partij AfD. Frauke Petry – die deze week bekendmaakte geen lijsttrekker te zullen zijn bij de Duitse parlementsverkiezingen van september – wil dat de partij zich ideologisch minder hard opstelt om zo een breder publiek aan te kunnen trekken en op middellange termijn van een coalitie deel te kunnen uitmaken.

Maar haar motie om de partij uit de extreme hoek te halen en een gematigder imago aan te meten, kwam niet eens ter stemming voor. De 600 deelnemers aan het partijcongres weigerden om over het voorstel te stemmen.

Binnen de partij – die door de vluchtelingencrisis lange tijd de wind in de zeilen had maar er de laatste maanden in de peilingen fel op achteruitging – is de laatste maanden een felle machtsstrijd bezig tussen de aanhangers van Petry en haar ‘realpolitiek’ en de meer radicale vleugel. Dat de motie van de 41-jarige, hoogzwangere Petry niet werd gestemd, lijkt een teken aan de wand voor haar tanende invloed.

Heibel in Keulen

Het partijcongres van Alternative für Deutschland wordt begeleid door massaal protest van 50.000 demonstranten die kwamen afgezakt naar Keulen. De politie is er massaal aanwezig om te verhinderen dat demonstranten door de versperringen breken.

‘Monument van schaamte’

AfD startte als een beweging van economen die de euro een slecht idee vonden. In 2015 vervelde de partij tot ­anti-immigratie- en anti-islampartij. Petry was een van de drijvende krachten achter die koerswijziging. Na een harde machtsstrijd met haar voorganger Bernd Lucke werd ze co-voorzitster .

Maar het kostte haar daarna veel moeite om de harde rechtervleugel in toom te houden. Zo willen Petry en haar medestanders Björn Hoecke uit de partij zetten, nadat die het Holocaust-memoriaal in Berlijn een ‘monument van schaamte’ had genoemd en had gezegd dat de geschiedenisboeken meer aandacht moesten schenken aan de Duitse slachtoffers van de nazi’s.

De partij verloor een derde van haar aanhang, maar zou nog wel genoeg stemmen halen om – voor het eerst – haar intrede te doen in de Bundestag. In de peilingen staat de partij op ongeveer zeven procent. De AfD is momenteel vertegenwoordigd in elf van de zestien deelstaatparlementen.

Petry heeft vier kinderen uit haar eerste huwelijk, en is nu zwanger van een kind van haar huidige man: Europees parlementslid voor de AfD en hoofd van de partijafdeling in Noordrijn-Westfalen, Marcus Pretzell.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig