Goud voor Nina Derwael op EK turnen op brug met ongelijke leggers
Foto: EPA

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt) heeft zaterdag op de brug met ongelijke leggers de gouden medaille behaald tijdens het EK turnen in het Roemeense Cluj-Napoca.

De 17-jarige Derwael, als senior toe aan haar eerste EK, kwalificeerde zich met de beste oefening van alle deelneemsters (samen met de Duitse Elisabeth Seitz) voor de eindstrijd van haar favoriete toestel. Daardoor mocht ze dromen van een medaille. De Truiense deed in de finale met een waardering van 14.633 nog beter dan haar 14.566 uit de kwalificaties. Ze hield zo de Russin Elena Eremina (14.300) achter zich. De Britse Elissa Downie en Seitz deelden het brons met 14.133.

Derwael is de eerste Belgische turnster die een Europese titel pakt. Ze is tevens de eerste landgenote sinds Aagje Vanwalleghem in 2005 die op het EK-podium staat. Vanwalleghem pakte toen in het Hongaarse Debrecen brons in de sprongfinale.

Vrijdag eindigde Derwael op de zevende plaats in de allroundfinale. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd ze 19e in de allroundfinale.

Goud voor Nina Derwael op EK turnen op brug met ongelijke leggers
Foto: AFP

“Ik weet niet wat zeggen”

“Ik realiseer me nog niet wat ik gedaan heb”, zo verklaarde Nina Derwael na haar winst. “Ik weet niet wat zeggen, ik ben heel tevreden. Na mijn resultaten in de kwalificaties hoopte ik hetzelfde te kunnen doen in de finale. Diep vanbinnen wist ik dat ik in staat was om een medaille te veroveren. Bovendien voelde ik me vandaag erg goed. Ik ben heel tevreden.”

Derwael kwalificeerde zich met de beste oefening van alle deelneemsters (samen met de Duitse Elisabeth Seitz) voor de eindstrijd van haar favoriete toestel. Daardoor mocht ze dromen van een medaille. En ze maakte die droom waar.

Goud voor Nina Derwael op EK turnen op brug met ongelijke leggers
Foto: EPA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig