In de Sint-Martinusbasiliek in Halle is zaterdagvoormiddag afscheid genomen van Mailys Dereymaeker. De 31-jarige vrouw uit Lembeek, deelgemeente van Halle, kwam op 7 april om het leven bij de terroristische aanslag in Stockholm. De familie koos voor een intieme en serene uitvaartplechtigheid.

De basiliek van Halle zat afgeladen vol toen om 09.30 uur de plechtigheid begon. Op verzoek van de familie was het aanvangsuur vooraf niet bekendgemaakt. De aanwezigen konden een laatste groet uitbrengen. De dienst duurde twee uur en werd opgehangen aan muziek en getuigenissen. Er was geen eucharistieviering.

De teksten werden voorgedragen door de familie en collega’s van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), waar Dereymaeker werkte. Voor de muziek zorgde Kreato, een klassiek ensemble uit Halle. Zij brachten vooral liedjes voor dwarsfluit, het instrument dat Dereymaeker speelde.

Onder de aanwezigen bevonden zich minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Zij hadden geen voorbehouden plaatsen en namen niet het woord, op uitdrukkelijk verzoek van de familie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig