‘De vergoedingen voor bestuursmandaten in Vlaamse agentschappen en autonome instellingen liggen absoluut niet te hoog’, zo reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op de beschuldigingen van Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Rzoska beschuldigt de Vlaamse regering van een wildgroei aan agentschappen en autonome instellingen, samen goed voor meer dan 350 politieke mandaten, die vaak royaal vergoed worden. Zijn partij Groen vraagt de Vlaamse regering om dezelfde regels en plafonds in te voeren zoals bij de intercommunales wordt gedaan.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) weerlegt de aantijgingen van Rzoska en zegt dat de vergoedingen voor bestuursmandaten in Vlaamse agentschappen en autonome instellingen absoluut niet te hoog liggen.

‘Groen verrast me opnieuw door platte antipolitiek. De vergoedingen zijn in jaren niet meer veranderd, enkel geïndexeerd’, vertelt hij aan VRT-radionieuws. ‘Wat de grote investeringsvehikels betreft, daar hebben we overdreven vergoedingen alleen maar teruggeschroefd.’

‘Om een voorbeeld te geven: de voorzitter van de Participatiemaatschappij Vlaanderen verdiende 300.000 euro per jaar, vastgelegd door een regering met Groen. Dat bedrag hebben we teruggeschroefd naar 25.000 euro, wat overeenstemt met de tijdsbesteding’, aldus Bourgeois.

'Bourgeois schiet op de klokkenluider'

Rzoska is teleurgesteld in de reactie van Bourgeois. 'Hij schiet op de klokkenluider. Dat is gewoon een manier om de aandacht af te leiden en niks te doen. Daarmee verdedigt Bourgeois het onverdedigbare. Iemand die deugdelijk bestuur hoog in het vaandel voert, zou dit onderzoek als een wake-up call moeten zien. De regering-Bourgeois zou meteen in actie moeten schieten voor meer transparantie, minder mandaten en het stoppen van politieke benoemingen.'

Wat de zaak volgens hem nog erger maakt, is dat de minister-president bevestigt dat de zitpenningen werden geïndexeerd. 'Voor alle werknemers voerde N-VA een indexsprong door, maar de vergoedingen van de politiek benoemden worden wel geïndexeerd. Ook dit moet worden aangepakt.'

Volgens SP.A-voorzitter John Crombez moeten alle partijvoorzitters samen nu beslissen om de structuren en mandaten te verminderen en met de opbrengst de facturen doen dalen. Crombez doelt uitdrukkelijk op de voorzitters van zowel meerderheid als oppositie die de beslissingen moeten nemen. 'Het gebeurt anders gewoon niet', aldus de SP.A-voorzitter aan Belga.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig