In Keulen zijn duizenden politieagenten op de been om het protest tegen de Duitse rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in goede banen te leiden. Er zijn al twee agenten gewond geraakt bij de rellen en een politiewagen werd in brand gestoken.

Het AfD moet op zoek naar een nieuwe leider nadat Frauke Petry, het gezicht van de partij en zwanger van haar vijfde kind, woensdag aankondigde dat ze geen kandidaat-kanselier wil zijn bij de Duitse parlementsverkiezingen van 24 september. Het is een van de agendapunten op het partijcongres, dat dit weekend plaatsvindt in Keulen.

Maar dat partijcongres lokt veel protest uit. Honderden organisaties houden op verschillende plaatsen in de stad betogingen. De Duitse politie verwachtte zo’n 50.000 betogers, waaronder een duizendtal extreemlinkse activisten. Daarom werden niet minder dan 4.000 politieagenten ingezet.

Een woordvoerder van de politie noemt de situatie in de Dom-stad 'heel dynamisch en vrij agressief in sommige zones'. Zaterdagochtend werden al 100 demonstranten tegengehouden voor een identiteitscontrole, maar niemand werd opgepakt.

Een groepje van een vijftigtal betogers had het aan de stok met agenten te paard en de politie heeft volgens een Duitse tv-zender ook pepperspray gebruikt 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig