Ex-Girowinnaar Michele Scarponi (37) overleden na aanrijding op training, Astana niet op teampresentatie Luik

De Italiaanse profwielrenner Michele Scarponi (37) is zaterdag overleden. Hij werd aangereden door een busje tijdens een trainingsrit, zo meldt zijn ploeg Astana. De hulpdiensten waren snel ter plekke, maar konden enkel het overlijden van de wielrenner vaststellen. Scarponi laat een vrouw en twee kinderen achter. Bijgevolg was Astana ook niet aanwezig op de ploegenprestatie van Luik-Bastenaken-Luik. Er werd een minuut stilte in acht genomen toen de ploeg normaal gezien op het podium moest verschijnen

Scarponi reed deze week in de Tour of the Alps, waar hij maandag nog een eerste seizoenszege behaalde. De Italiaan finishte op een vierde plaats en keerde vrijdag terug naar huis. Zaterdagmorgen ging hij alweer trainen in functie van de Giro, maar dichtbij het Italiaanse Filottrano sloeg het noodlot toe. Hij werd frontaal gegrepen door een busje op een industrieweg. Een tiental autobestuurders zagen het ongeval gebeuren en verwittigden meteen de hulpdiensten, maar die konden bij aankomst slechts het overlijden van de 37-jarige Italiaan vaststellen... Scarponi laat een vrouw en twee kinderen, een tweeling, achter. De Italiaan bracht vrijdagavond thuis door met zijn tweeling, zo is te zien op Twitter. “Ook al was het maar voor een dag, ik wilde toch een leiderstrui meenemen voor mijn kinderen”, tweette Scarponi vrijdagavond.

Michele Scarponi was sinds 2002 profwielrenner en stond vooral bekend als een goeie klimmer. Hij won in 2011 de Giro nadat Alberto Contador gediskwalificeerd werd. L’ aquila di Filottrano was onlangs benoemd als de kopman van Astana voor de volgende Giro na het forfait van Fabio Aru. “We moeten afscheid nemen van een groot kampioen en een geweldig man, die altijd lachte. Hij was een fantastisch persoon voor iedereen in ons team. Heel onze wielerformatie wil de familie van Michele bijstaan in deze verschrikkelijke tijden”, meldt Astana in een persbericht.

Scarponi was een geliefde renner in het peloton. Hij viel ook op door zijn opvallende trainingsmaatje, de papegaai Frankje...

Niet op het podium

Astana was de vijfde ploeg die op het podium zou verschijnen zaterdagmiddag. De renners beslisten evenwel om het overlijden van hun teammaat in de intimiteit van het hotel te verwerken en niet af te zakken naar Luik. Op het moment dat zij op het podium moesten verschijnen, werden beelden geprojecteerd van Scarponi, was er een minuut stilte en volgde ook een applaus uit respect voor de renner.

“Het is normaal dat Astana hier vandaag niet is op de presentatie”, verklaarde Tourbaas Christian Prudhomme van ASO, organisatie achter Luik-Bastenaken-Luik. “Maar normaal gezien starten ze zondag wel. Daar gaan we op dit moment toch vanuit. We nemen nu een minuut stilte in acht, straks doen we dat ook nog bij de vergadering met de ploegleiders en morgenochtend, vlak voor de start van La Doyenne volgt er opnieuw een minuut stilte. We zijn natuurlijk allemaal in shock. Zo’n nieuws hakt er altijd diep in en raakt de wielerwereld. Hij was een renner die op veel appreciatie kon rekenen in het peloton, die graag gezien was. Hij won nog een rit de voorbije week in de Tour of the Alps, iedereen zag die mooie beelden. Gisteravond postte hij op Twitter nog een foto met zijn kinderen. Wij willen ons medeleven betuigen aan de familie. Het is nieuws waar je niet onbewogen bij kan blijven. Een renner die tijdens een training verongelukt. Dat doet pijn en het herinnert er nog eens aan hoe kwetsbaar renners zijn. Dit vraagt misschien wel om nog eens een signaal, een teken om een campagne te lanceren om renners en elke fietser beter te beschermen.”

In de Ronde van Croatië stond het peloton voor de start van de vijfde, koninginnenrit nog even stil bij het overlijden van de 37-jarige Astana-renner. Leider Vincenzo Nibali – ex-ploegmaat en goede vriend van Scarponi – had het zichtbaar en begrijpelijk moeilijk.