Baas United Airlines loopt promotie mis na schandaal met passagier
Foto: REUTERS

De topman van United Airlines, Oscar Munoz, zal volgend jaar niet de voorzitter worden van de Raad van Bestuur, hoewel dat in zijn contract stond. Dat is het gevolg van het schandaal waarbij een passagier hardhandig uit een vliegtuig werd verwijderd.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij liet aan de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond, vrijdag weten dat het contract van Munoz aangepast wordt en dat zijn bevoegdheden ingeperkt worden.

Het imago van het bedrijf liep enorme schade op na het incident op een overboekte vlucht begin april. Passagier David Dao werd hardhandig verwijderd, en liep volgens zijn advocaat een zware hersenschudding op, brak zijn neus en verloor twee tanden.

‘Ordeverstoorder’

De beelden van het incident belandden op sociale media en veroorzaakte een schokgolf. Een gelekte e-mail van Munoz aan zijn personeel, waarin hij de passagier ‘agressief’ en een ‘ordeverstoorder’ noemde, gooide nog olie op het vuur. Op sociale media werd opgeroepen tot een boycot van het bedrijf, en het aandeel van United zakte fors.

Uiteindelijk kwam Munoz zo’n 48 uur na het incident toch met excuses. ‘Ik bied mijn oprechte excuses aan de klant die brutaal van het vliegtuig werd gezet en aan alle klanten aan boord. Niemand zou ooit zo behandeld mogen worden’, luidde het.

Het bedrijf kondigde een intern onderzoek aan naar het incident, waarvan de resultaten op 30 april gepubliceerd zullen worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig