Tijdens de Ronde van Frankrijk zal er een vernieuwde La Course voor vrouwen georganiseerd worden. Als voorspel op de voorlaatste etappe van de Tour naar Marseille op 22 juli, zullen de vrouwen een soort achtervolgingswedstrijd rijden. Dat kondigden de organisatoren van de Tour vrijdag aan.

In deze wedstrijd, die vrijdag gepresenteerd werd in Luik, zullen de deelneemsters om de beurt vertrekken met de aangerekende vertraging die ze zullen opgelopen hebben tijdens het eerste deel van La Course, dat twee dagen eerder zal plaatsvinden tussen Briançon en de Col d’Izoard. De afgelopen jaren werd La Course net voor de laatste etappe van de Tour op de Champs-Elysées gereden.

“We werden bij het concept geïnspireerd door Noords skiën en biatlon. Het werd nog nooit eerder geprobeerd”, verklaarde Thierry Gouvenou, wedstrijddirecteur van La Course.

De achtervolgingswedstrijd in Marseille wordt gereden door de twintig deelneemsters die als eerste op de top van de Col d’Izoard zullen verschijnen, of de deelneemsters die op minder dan vijf minuten van de eerste renster de top bereiken. “We zullen ons aanpassen op basis van de verschillen op de top”, verduidelijke Gouvenou.

De renster die vervolgens als eerste arriveert aan het Stade Vélodrome in Marseille, mag zich tot eerste laureate van de vernieuwde La Course kronen. “We hopen zo onze creativeit te bewijzen”, verklaarde Yann Le Moenner, algemeen directeur bij de ASO, de organisatie achter de Ronde van Frankrijk.

Komende zondag vindt eerst ook al de eerste editie van Luik-Bastenaken-Luik (135,5 kilometer) voor vrouwen plaats. Nog andere belangrijke afspraken op de vrouwenkalender dit seizoen zijn de Ronde van Yorkshire (29 april), de Ronde van Californië (11 tot 14 mei) en de Vuelta (10 september in Madrid). .