Olympisch kampioene Trstenjak verlengt Europese titel na kamp van meer dan acht minuten
Tina Trstenjak (l.) versloeg de Franse Pinot. Foto: AFP

De Sloveense regerende olympische kampioene Tina Trstenjak heeft vrijdag in Warschau meer dan acht minuten nodig gehad om haar Europese titel judo van vorig jaar in Kazan te verlengen. Het werd meteen de langste kamp op de eerste twee dagen van dit EK. Bij de mannen imponeerde de negentienjarige Azeri Hidayat Heydarov met Europees goud in de klasse tot 73 kilogram.

De 26-jarige Trstenjak, huidig nummer een bij de -63 kg, had in de finale meer dan haar handen vol met de drie jaar jongere Française Margaux Pinot (WR 9), die vorig jaar al brons veroverde op de Grand Slam van Tokio en dit jaar hetzelfde deed op de Grand Slam van Parijs. Na vier minuten wedstrijd hadden beide judoka’s één strafpunt achter hun naam en het zou nog eens 4 minuten en 29 seconden duren vooraleer Pinot een tweede strafpunt opliep.

Junior Hidayat Heydarov (WR 12) versloeg in de finale van de -73 kg zijn tien jaar oudere Russische rivaal Musa Mogushkov (WR 16) met een ippon in de Golden Score. Dirk Van Tichelt heeft er op die manier een geduchte rivaal bij voor de toekomst.

In de medaillestand leiden Rusland en Oekraïne met twee gouden medailles voor Frankrijk, Slovenië, Azerbeidzjan, Kosovo en Nederland, die elk één keer op het podium mochten voor goud. Voor onze noorderburen zorgde de 21-jarige Sanne Van Dijke (WR 19) bij de -70 kg voor die eer door in de finale de twee jaar jongere Duitse Giovanna Scoccimarro (WR 51) met twee waza-ari’s te verslaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig