Amerikaanse troepen doden aan nachtclub-aanslag gelinkte IS-militant
Camerabeelden tonen hoe de schutter de nachtclub Reina binnengaat. Foto: EPA

De Amerikaanse regering heeft vrijdag informatie gegeven over een geheime grondoperatie in Syrië. Daarbij werd een belangrijk lid van terreurgroep Islamitische Staat (IS) gedood die meegewerkt zou hebben aan de aanslag op een nachtclub in het Turkse Istanbul. Daarbij kwamen op oudejaarsnacht 39 mensen om.

Amerikaanse soldaten doodden Abdurakhmon Oezbeki op 6 april nabij het Syrische Mayadin. ‘Het ging om een operatie op de grond. Dat is alles wat we erover kwijt willen’, verklaarde kolonel John Thomas, die wel bevestigde dat Oezbeki niet omkwam bij een luchtaanval.

Oezbeki zou een naaste medewerker van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi geweest zijn en was vermoedelijk afkomstig uit Oezbekistan. Volgens Thomas zat hij mee achter de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul op oudejaarsnacht. ‘We hebben duidelijke bewijzen dat hij aan die aanslag gelinkt is.’

Bij de aanslag opende een man het vuur op bezoekers van de populaire nachtclub in het centrum van Istanbul. 39 mensen kwamen om, onder wie ook de Belg Kerim Akyll. Abdulkadir Masharipov, een andere Oezbeek, werd nadien opgepakt als de vermoedelijke dader.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig