Dan toch geen schorsing voor Michel Preud’homme, wel een forse boete
Foto: BELGA

Michel Preud’homme kan zondag op verplaatsing bij RSC Anderlecht op de vierde speeldag van Play-off I gewoon plaatsnemen op de trainersbank. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) legde de coach van Club Brugge vrijdag geen schorsing, maar wel een fikse boete van 5.000 euro op.

Lees ook: Advocaat Club Brugge: “Schorsing voor Preud’homme zou twee bruggen te ver zijn”

De Geschillencommissie van de KBVB besliste dinsdag in eerste aanleg na een vurig pleidooi van Preud’homme en de getuigenissen van scheidsrechter Luc Wouters en zijn vierde official niets te weerhouden tegen de Brugse oefenmeester. Het Bondsparket tekende evenwel beroep aan tegen de vrijspraak en hield voet bij stuk. Opnieuw keek MPH aan tegen twee weken schorsing, waardoor de verplaatsing naar Anderlecht (23/04) en de thuiswedstrijden tegen KV Oostende (26/04) en Zulte Waregem (01/05) in het gedrang kwamen.

Preud’homme leidde vrijdag een gesloten training bij Club Brugge en stond naar aanloop van de topper in het Astridpark de pers te woord. Daardoor kon de Brugse oefenmeester zichzelf niet verdedigen voor de Geschillencommissie Hoger Beroep. Hij nam zelf contact op met de gerenommeerde advocaat Walter Van Steenbrugge, die samen met Club Brugges vaste raadsman Hannes D’Hoop de verdediging van Preud’homme voor zijn rekening nam. Ook scheidsrechter Luc Wouters en zijn vierde assistent Laurent Conotte werden verontschuldigd. Dat zorgde voor wrevel bij Van Steenbrugge, die alle getuigenissen wilde horen en in het kader van een correcte rechtspraak vroeg de zitting uit te stellen. Dat verzoek werd op vraag van bondsprocureur Chris Vandenbossche afgewezen door de Geschillencommissie Hoger Beroep. Na een zitting van ruim een uur werden de debatten gesloten. De drie commissieleden namen de zaak in beraad, oordeelden dat het beroep aangetekend door het Bondsparket gegrond is en besloten Preud’homme een zware geldstraf op te leggen.

Preud’homme wordt gestraft voor zijn uitbarsting na de omstreden penaltyfase in de thuiswedstrijd tegen Sporting Charleroi (1-1) op speeldag twee van de play-offs. De Zebra’s kregen bij een 1-0 achterstand een penalty na handspel van Ricardo van Rhijn, die in de rug geduwd werd. Scheidsrechter Luc Wouters moest na de gefloten strafschop zijn vierde official even bijstaan om de gemoederen op de Brugse bank te bedaren. Preud’homme maakte enkele wegwerpgebaren, ging in discussie met de wedstrijdleiding en gooide “in een vlaag van emotie” met zijn notitieschriftje. Scheidsrechter Luc Wouters stuurde MPH niet naar de tribunes, maar door de tussenkomst van de Reviewcommissie kreeg de fase een disciplinair staartje.

Dan toch geen schorsing voor Michel Preud’homme, wel een forse boete
Foto: Photo News