Crevits geeft scholen schuldbemiddeling
Hilde Crevits. Foto: BELGA

Zeventig procent van de scholen krijgen frequent te maken onbetaalde schoolfacturen, wat weegt op het werkingsbudget. Daar wil Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) iets aan doen met het initiatief ‘samen tegen onbetaalde schoolfacturen’. Dertig secundaire scholen krijgen volgend jaar een traject op maat om armoede en onbetaalde facturen aan te pakken.

Heel wat scholen hebben vaak te kampen met onbetaalde schoolfacturen, maar tegelijk worden de scholen geconfronteerd met armoede binnen de schoolpoorten. Scholen ervaren dit ook zelf als een probleem. Ze slagen er echter niet altijd in een passend antwoord te bieden, getuige daarvan is het groeiend aantal scholen dat een beroep doet op incassobureaus.

Om dat probleem het hoofd te bieden is nu een initiatief uitgewerkt dat breed gedragen wordt. Het gaat om een unieke samenwerking tussen de armoedesector en de onderwijswereld, met onder meer de steun van Welzijnszorg en Cera.

Dertig scholen krijgen begeleiding

Een vormingswerker, ervaringsdeskundige in de armoede en de pedagogische begeleidingsdiensten van de onderwijskoepels zullen de scholen een jaar lang begeleiden rond kostenbeheersing, communicatie en menselijke, sociale invordering van de openstaande bedragen. De school zelf stelt ook een geëngageerd armoedeteam samen. Dertig scholen zullen volgend jaar begeleid worden. Het is de bedoeling scholen te kiezen uit verschillende regio’s, onderwijsvormen, onderwijskoepels en met een verschillende sociale mix.

‘Heel wat scholen hebben ervaring met onbetaalde schoolfacturen. Een visie ontwikkelen over hoe omgaan met armoede en het menswaardig innen van facturen vraagt een andere manier van denken’, aldus minister Crevits. ‘Vaak gaat het niet om grote maatregelen, wel om een bewustzijn. Scholen kunnen bijvoorbeeld maandelijks een rekening sturen in plaats van drie maal per jaar of kiezen om samen te werken met een lokale cultuurorganisatie voor een klasuitstap. Het is belangrijk dat scholen worden aangemoedigd om een kostenbeheersend beleid te voeren.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig