Bestuur Belfius verkiest beursgang
Foto: Bart Dewaele, BDW

De raad van bestuur van staatsbank Belfius verkiest een beursgang boven een strategische partner. Een complete verrassing is dat niet.

De beslissing binnen de raad van bestuur gebeurde unaniem. Onder meer Belfius-ceo Marc Raisière pleitte eerder al voor een beursgang.

De bedoeling is om minder dan de helft van de aandelen naar de beurs te brengen. De Belgische overheid zou dus nog steeds de meerderheid van de aandelen controleren. Op die manier is de Belgische verankering van de bank gegarandeerd. Een gedeeltelijke privatisering van Belfius Bank, klinkt het.

Volgens Belfius is de bank financieel voldoende gezond opdat een volledig aandeelhouderschap door de staat niet langer noodzakelijk is. Door een gedeeltelijke privatisering via de beurs kan de bank een vlotte toegang tot de financiële markten hebben om zo de voorziene groei succesvol te realiseren, klinkt het.

Regering

Het is de Belgische regering die uiteindelijk de knoop moet doorhakken. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zal zeer binnenkort een nota met de verschillende opties voorleggen aan het kernkabinet. Daarbij dus niet alleen de optie van de beursgang, maar bijvoorbeeld ook het aantrekken van een strategische partner of een combinatie van de twee.

De verwachting is dat de Belgische staat, die in 2011 4 miljard euro op tafel legde voor toen nog Dexia Bank België, die inbreng zal kunnen recupereren bij een beursgang.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig