Blatter pleit voor terugkeer Platini bij UEFA of FIFA: “Onze schorsing moet herbekeken worden
Blatter (l.) en Platini werden beiden achter jaar geschorst. Foto: AFP

“Michel Platini moet terugkeren. Hij kan terugkeren om aan het hoofd te komen van de UEFA of de FIFA”, zo heeft Sep Blatter, voormalig voorzitter van de Wereldvoetbalbond, vrijdag laten optekenen in een interview te Zürich met het persagentschap AFP. De Zwitser beschikt naar eigen zeggen over “elementen” om zijn schorsing en die van Platini ongedaan te maken.

In december 2015 werd Blatter door de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond geschorst voor acht jaar. Reden was een schimmige betaling van 1,8 miljoen euro voor advieswerk aan voormalig UEFA-voorzitter Platini, die even lang geschorst werd. Het overmaken van het bedrag vond plaats in 2011. De Beroepscommissie van de FIFA bracht de schorsingen van Blatter en Platini terug tot zes jaar. Die van Platini werd vervolgens in mei door het TAS gereduceerd tot vier jaar, het Internationaal Sporttribunaal hield de schorsing van Blatter op zes jaar.

“Platini moet terugkeren, maar we moeten ook komaf maken met zijn of mijn schorsing. En dat moet gedaan worden door diegenen die de schorsing hebben opgelegd”, aldus Blatter. “Het TAS kan dat niet doen, de Ethische Commissie van de FIFA wel. Het is mogelijk, je kan vragen om een herziening als er nieuwe feiten zijn. We zijn dit momenteel aan het bekijken, zodat de zaak heropend kan worden. Ja, ik beschik over elementen die die mogelijkheid bieden, maar ik kan ze nu nog niet onthullen.”

“Begrijp zijn houding niet”

Aan de Franse krant Le Monde zei Platini recent dat Blatter hem nooit heeft verdedigd. Hij omschreef de voormalige FIFA-voorzitter als “de grootste egoïst die ik in mijn leven heb gezien”.

“Ik aanvaard dat hij me voor egoïst uitmaakt”, antwoordt Blatter vrijdag. “Maar ik heb hem geholpen om in 2007 UEFA-voorzitter te worden. We hadden goede contacten. Ik begrijp zijn houding dan ook niet. Zeggen dat ik hem schade wilde berokkenen, dat houdt geen steek.”

Blatter pleit voor terugkeer Platini bij UEFA of FIFA: “Onze schorsing moet herbekeken worden
De twee in betere tijden. Foto: REUTERS