Waarom bio soms niet veel beter is, al die politieke zeepbellen een agenda dienen, en een hartinfarct je niet van de marathon moet houden.
Chef cultuur Filip Van Ongevalle las de biografie van Luc De Vos in één ruk uit, tot tranen toe bewogen.
"Wij hebben ons op de redactie natuurlijk ook al afgevraagd of we dat getoeter van tweets, zeepbellen en proefballonnen niet beter gewoon onvermeld laten."
Door hoofdredacteur Karel Verhoeven.

1.
Zondag kiest Frankrijk. In de weekendkrant leest u uitgebreid wat de vier kanshebbers voor de tweede ronde voor hebben met Frankrijk en Europa. Maar het best begint u met grasduinen in deze 16 schetsen, ontmoetingen en portretten die Matthias Verbergt optekende op zijn rit door het bitterzoete land. U ontdekt een Frankrijk dat u nog niet kende.

2.
Ook Theresa May wil nu het mandaat krijgen om een écht sterke leider te kunnen zijn. Wat is er loos dat zelfs in de bakermat van de parlementaire democratie het verlangen leeft om de oppositie monddood te maken, vraagt hoofdcommentator Bart Sturtewagen zich af. Kortom, wat heeft Theresa May gemeen met Recep Tayyip Erdogan? Een stuk dat ongemakkelijk maakt.

3.
Decennia hielden de Turkse Belgen zich op in de schaduw en dus schreven we amper over hen. Het waren de Marokkaanse Belgen die heibel veroorzaakten. Ook dat heeft Erdogan veranderd. Dat de Turken in België zo massaal voor hem stemden, richt de spots op hun gesloten gemeenschappen. Daar woekert de heimwee naar het moederland. Yves Delepeleire zocht Turken die terug willen en vond een Turkse die van de weeromstuit weer Belgische werd.

4.
Dit is een kort stukje, in de vrijdagkrant, maar ik wil het u niet ontzeggen. Koen Geens, minister van Justitie, zegt definitief en voor altijd dat de dubbele nationaliteit afschaffen simpelweg niet gaat. Moeten we goed onthouden als binnenkort nog een politieke onverlaat daarover tweets stuurt.

5.
Over onthouden gesproken: was een begroting in evenwicht in 2018 niet de belangrijkste belofte van de Zweedse coalitie? Wordt nu 2019. Echt waar. Of niet? ‘Je denkt toch niet dat in het verkiezingsjaar 2019 effectief een begrotingsevenwicht bereikt zal worden’, zegt hoogleraar economie Gert Peersman.

6.
Wij hebben ons op de redactie natuurlijk ook al afgevraagd of we dat getoeter van tweets, zeepbellen en proefballonnen niet beter gewoon onvermeld laten. Maar het zijn regerende politici die lucht blazen, zoals Marc Reynebeau schrijft. Wie het ernst is met democratische politiek, kan niet heen om wat politici zeggen. Maar moet vervolgens met een scherp mes al dat gesnater fileren.

7.
Is biologisch eten beter voor de wereld en jezelf? Correspondente Dorien Knockaert zocht het uit en publiceerde deze week haar bevindingen. Heel eerlijk, de case voor bio is niet zo overweldigend. Neem de kippen en de eieren. Als bio op dezelfde schaal produceert als conventioneel, en niet kiest voor andere soorten en teeltwijzen, wordt het verschil flinterdun.

8.
Serena Willians was dus al zwanger toen ze de Australian Open won. Maakt dat haar een echte heldin, of hielp de zwangerschap haar juist om nog sterker te spelen? Wetenschapsredactrice Lotte Alsteens zocht het uit.

9.
De loopgekte krijgt ook ouderen op de been. Zondag op de Antwerp Ten Miles zullen ook zeventigers voor hun beste tijd gaan. Er zijn er zelfs bij die een hartinfarct en drie bypasses achter de rug hebben. Is dat nog gezond?

10.
Als Art Brussels u dit weekend niet kan verleiden, dan naar Wiels. Het viert zijn tiende verjaardag. Kunstenredacteur Geert Van der Speeten is fan.

11.
De nieuwe biografie van Luc De Vos is spannend. Chef cultuur Filip Van Ongevalle heeft ze in één ruk uitgelezen, tot tranen toe bewogen, als was het een thriller waarin de held aan het einde het loodje legt.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig