Oudere werknemers betalen zonder werk? Geen korting meer
Foto: BELGA

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) wil een einde maken aan het ‘oneigenlijke gebruik’ van de doelgroepenkorting voor 55-plussers. ‘Als de werkgever de korting nog wil krijgen, zullen de betrokken werknemers effectief moeten werken.’

Verschillende bedrijven bieden oudere werknemers de mogelijkheid een aanzienlijk deel van hun loon te behouden zonder dat ze nog moeten werken. De voorbije weken doken daarvan voorbeelden op bij onder meer KBC en ING.

Dat die bedrijven daarvoor ook nog bij de Vlaamse overheid kunnen aankloppen voor een premie, is volgens Muyters niet de bedoeling. Het doel van de RSZ-korting is immers mensen langer aan het werk houden.

‘Als men dan personeel betaalt om thuis te blijven, kunnen wij die werkgevers toch niet gaan belonen met een korting’, zegt Muyters.

De minister voegt daarom een voorwaarde toe aan de korting.

Wie in de toekomst nog in aanmerking wil komen voor een korting, moet garanderen dat de betrokken werknemers ook effectief werken en niet thuis zitten. Daarop komen ook controles, aldus de minister.

De Vlaamse regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de aanscherping. Bedoeling is dat minister Muyters de ingreep snel voorlegt aan het Vlaams Parlement.