Tweede stemronde voor UGent
Rik Van De Walle Foto: Brecht Van Maele

De eerste stemronde van de rectorverkiezingen aan de UGent levert geen definitieve winnaar op. De zaak wordt mogelijk beslecht met een tweede stemronde. Rik Van de Walle, die ruimschoots het meeste stemmen achter zijn naam kreeg, is blij met de 'steun in alle geledingen van de universiteit', maar ook zijn uitdager, Guido Van Huylenbroeck, ziet zijn boodschap naar eigen zeggen aanslaan.

De afgelopen dagen barstte de strijd om de stem van de kiezer aan de UGent los. Zij stonden voor een hartverscheurende keuze: Rik Van De Walle (de kandidaat die het snelst uit de startblokken schoot) of Guido Van Huylenbroeck (de kandidaat die een flinke, efficiënte inhaalbeweging maakte). De kandidaten worden respectievelijk bijgestaan door kandidaat-vicerectoren Mieke Van Herreweghe en Sarah De Saeger. 

De keuze was echter te hartverscheurend om meteen knopen door te hakken, zo blijkt nu. Uit de cijfers blijkt weliswaar dat Van de Walle (58 procent) een voorsprong heeft uitgebouwd op Van Huylenbroeck (36 procent): dat voordeel is onvoldoende voor een tweederdemeerderheid. Opvallend: slechts 17 procent van de studenten bracht zijn of haar stem uit. 

Van de Walle: 'Steun voor onze serene campagne'

'Ik ben echt ongelofelijk tevreden met dit resultaat', reageert koploper Van de Walle. '58 procent in een eerste ronde is echt een hoog percentage. Boven de verwachtingen zelfs. Ik ben blij dat in alle geledingen van de universiteit er steun is voor onze stijlvolle en serene campagne, zeker gezien wat er zich de laatste weken heeft afgespeeld.'

'Er is natuurlijk nog een kloof met die vereiste tweederde', beseft Van de Walle. 'We zullen sereen campagne blijven voeren om de mensen te overtuigen.'

Van Huylenbroeck: 'Boodschap slaat aan'

Ook Van Huylenbroeck is naar eigen zeggen desalniettemin zeer tevreden met het resultaat: 'Vergeet niet dat we amper een maand geleden met onze campagne gestart zijn. Onze boodschap slaat aan. Wij gaan vooruit en we zullen ervoor zorgen dat dat ook in de volgende ronde zo is.'

Opnieuw stemmen

'Onze universitaire gemeenschap heeft de voorbije dagen kunnen kiezen wie over enkele maanden aan het roer komt te staan van de Universiteit Gent. Eén stemronde bleek daarvoor niet te volstaan. De stemprocedure wordt daarom volgende week herhaald', aldus rector Anne De Paepe. 

Volgende week vindt van woensdag 26 tot vrijdag 28 april 2017 een tweede stemronde plaats. Als ook dan geen tweederdemeerderheid wordt behaald, kan er echter nog een derde, vierde en zelfs vijfde stemronde plaatsvinden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig