Beleggers bewaren hun cool na aanslag in Frankrijk
Foto: Photo News

Eén procent: dat was rond 11 uur vanmorgen de grootste terugval voor de Franse beursindex CAC40. Iets na de middag was dat verlies al bijna volledig weggewerkt. Elders in Europa noteren de aandelenbeurzen zelfs met kleine winsten. De Bel20 wint 0,10%.

Blijkbaar vrezen de beleggers niet dat de aanslag op de Franse politie tot een ‘ongewenst’ resultaat zal leiden in de eerst ronde van Franse presidentsverkiezingen nu zondag.

Het lijkt een open deur dat vooral de extreemrechtse Marine Le Pen garen garen spint met een aanslag zo kort voor eerste stemronde. Een kandidate die de financiële markten absoluut niet als presidente willen zien. Vooral omdat ze tegen de EU is, protectionistisch en economisch extreem links lijkt. Maar beleggers gingen er toch al vanuit dat Le Pen de eerste ronde zou overleven en in de tweede ronde geklopt zou worden door Emmanuel Macron. De vorige minister van Economie, een gematigde hervormer en komende uit het bedrijfsleven, is de favoriet van de beleggers.

Maar de voorbije weken en dagen rukte de extreemlinkse kandidaat Jean- Luc Mélenchon sterk op en bedreigde in de jongste opniepeilingen zelfs Macron. Mélenchon wil uit de euro en wil de vrije markt, bedrijven en de financiële markten sterk aan banden leggen.

Dat is het echte nachmerriescenario voor beleggers en de economische wereld: een tweede ronde waarin het gaat tussen Le Pen en Mélenchon. De aanslag vermindert deze mogelijkheid misschien zelfs, want het verhoogt de kansen van de door schandalen geplaagde François Fillon. De presidentskandidaat van Les Républicains profileerde zich sterk op het veiligheidsthema en heeft een rechts economisch programma.

Een belangrijke graadmeter voor de financiële soliditeit van een land, de rente die moet betaald worden op de overheidsschuld, wipte vanmorgen even op, maar zakte daarna zelfs weg tot het laagste peil sinds midden januari. Toen Mélonchon oprukte in de peilingen ging de Franse rente nog fors hoger. Toen moest Frankrijk driekwart van een procent meer betalen op leningen van 10 jaar dan Duitsland. Gisteren kort na de middag was dat gezakt tot nog 0,59%.

Wat de beurzen in de eurozone ook hielp waren nieuwe indicatoren van onderzoeksbureau Markit, die erop wijzen dat de economie in de eurozone in april verder versnelde. De samengestelde indicator voor de industrie en de diensten groeide tot 56,7 punten, het het hoogste peil in zes jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig