Alison Van Uytvanck opent Fed Cup-duel tegen Rusland
Foto: BELGA

In Moskou is vrijdagmiddag geloot voor de Fed Cup-ontmoeting van dit weekend (22 en 23 april) tussen Rusland en België. Alison Van Uytvanck (WTA 132) en Elena Vesnina (WTA 15) spelen zaterdag de eerste enkelwedstrijd. Op het WTA-circuit namen ze het nog niet op tegen elkaar. Daarna neemt Elise Mertens (WTA 66) het op tegen Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 16). Ook dat is de eerste onderlinge confrontatie tussen beide speelsters.

Zondag staan in de Small Sports Arena ‘Luzhniki’ in Moskou (gravel, indoor) de twee resterende enkelontmoetingen (Mertens vs Vesnina en Van Uytvanck vs Pavlyuchenkova) op het programma, gevolgd door het afsluitende dubbelspel (Anna Blinkova/Daria Kasatkina vs An-Sophie Mestach/Maryna Zanevska). De opstellingen kunnen nog wijzigen.

Rusland en België treffen elkaar in de barrages om promotie naar Wereldgroep I. De selectie van Dominique Monami kwalificeerde zich voor de barrages door twee maanden geleden in de eerste ronde van Wereldgroep II met 1-3 te winnen in Roemenië. Het is van 2012 geleden dat de Belgische Fed Cup-ploeg deel uitmaakte van Wereldgroep I, waarin de acht beste landen van de wereld zijn verzameld.

België leidt met 3-1 in de onderlinge confrontaties met Rusland. Het laatste duel dateert van 2006, toen het België van Kim Clijsters en Justine Henin met 3-2 aan het langste eind trok.

De Belgische kapitein Dominique Monami kan niet rekenen op Yanina Wickmayer (WTA 73) en Kirsten Flipkens (WTA 93). Zij pasten voor de ontmoeting. Svetlana Kuznetsova, met haar negende plaats op de WTA-ranking de beste speelster van Rusland op de wereldranglijst, is er eveneens niet bij. Toch starten de Russinnen als torenhoog favoriet.

Programma van Rusland-België

Zaterdag (13u30 in België, 14u30 lokale tijd):

Elena Vesnina (Rus) - Alison Van Uytvanck (BEL) Anastasia Pavlyuchenkova (Rus) - Elise Mertens (BEL)

Zondag (13u30 in België, 14u30 lokale tijd):

Elena Vesnina (Rus) - Elise Mertens (BEL) Anastasia Pavlyuchenkova (Rus) - Alison Van Uytvanck (BEL) Anna Blinkova/Daria Kasatkina (Rus) - An-Sophie Mestach/Maryna Zanevska (BEL)