Belgendoders nemen het tegen elkaar op in halve finale Europa League
Foto: Photonews
De halve finales van de Europa League voetbal gaan tussen Celta de Vigo en Manchester United en tussen Ajax en Olympique Lyon. Dat blijkt na de loting van vrijdag op de hoofdzetel van de Europese Voetbalbond in het Zwitserse Nyon.

De Red Devils plaatsten zich donderdavond met veel moeite voor de laatste vier, de selectie van José Mourinho had op Old Trafford verlengingen nodig om zich van een moedig en sterk spelend Anderlecht te ontdoen. Na de reguliere speeltijd stond het net als in de heenmatch 1-1, Paars-Wit kraakte pas in minuut 107 na een doelpunt van Rashford.

Het Spaanse Celta de Vigo van zijn kant verzekerde zich in de Genkse Luminus Arena voor het eerst in de clubgeschiedenis van een ticket voor de halve finales van de Europa League. Na een 3-2 zege in Galicië volstond donderdagavond een 1-1 gelijkspel in Limburg. Manchester United, de topfavoriet voor de eindzege in de Europa League, speelt eerst op verplaatsing.

In de andere halve finale botst Ajax op Lyon, de Ajacieden beginnen in eigen huis. De Nederlanders klopten donderdag Schalke 04 na verlengingen, de Fransen hadden strafschoppen nodig om Besiktas af te houden.

Ajax ontvangt Lyon op 3 mei

Opvallend: Ajax ontvangt Lyon niet op donderdag 4 mei, maar op woensdag 3 mei. Dat maakte de UEFA vrijdag kort na de loting bekend. Ajax meldt dat de wedstrijd om 18.45 uur begint.

De thuiswedstrijd van Ajax in de halve eindstrijd was eigenlijk voor donderdag 4 mei uitgeschreven. De gemeente Amsterdam wil op Dodenherdenking echter geen duizenden voetbalsupporters in de stad hebben. De beslissende tweede krachtmeting tussen beide ploegen is op 11 mei in Lyon.

Loting halve finales
Heenwedstrijden:

Woensdag 3 mei: Ajax (Ned) - Lyon (Fra)
Donderdag 4 mei: Celta Vigo (Spa) - Manchester United (Eng)

Terugwedstrijden:
Donderdag 11 mei: Lyon (Fra) - Ajax (Ned)
Manchester United (Eng) - Celta Vigo (Spa)

De finale (Ajax/Lyon-Celta/Manchester) wordt op woensdag 24 mei in de Friends Arena in Solna bij Stockholm gespeeld.