Oude Gentse bib wordt tijdelijk café, moestuin, werkplek en restaurant
Foto: archief/if
Een café, een co-working, een muziekstudio, een concertzaaltje, een kwekerij voor champignons, een werkatelier, een stille ruimte, een restaurant... De oude hoofdbibliotheek aan de Zuid in Gent wordt de komende acht maanden het 'Nest', een tijdelijke invulling. Dat maakt de Stad Gent bekend.

De Gentenaars namen vorige maand afscheid van hun hoofdbibliotheek op het Woodrow Wilsonplein. De bibliotheek verhuisde naar een nieuwbouw in De Krook. Sindsdien staat het gebouw leeg, in afwachting van een verbouwing tot stadskantoren. Om de leegstand tot dan te overbruggen geeft de Stad Gent het gebouw acht maanden lang aan ter beschikking aan een pop-up concept.

Iedereen kon zich kandidaat stellen voor de pop-up. Maar het wordt Nest, zo werd donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een samenwerking tussen een aantal Gentse organisaties, Timelab, KERK, Totum, Democrazy en NUCLEO. Nest staat voor a new established state of temporality. Vanaf 1 mei 2017 krijgen de organisaties de sleutel van het gebouw.

'De ruimte van de bibliotheek wordt beschouwd als publiek domein, open en toegankelijk voor iedereen', klinkt het in een persbericht. 'Voor de gedeelde ruimtes zijn er dertien typologieën uitgewerkt. Het is een plek voor debat en kritische reflectie, voor spel, stilte, kunst en ontmoeting, een haven waar dromen en experimenten gevierd wordt.'

Er komt onder meer co-workingplek met individuele kantoorruimtes en gemeenschappelijke vergaderzaal en workshopruimte, maar ook een podiumruimte met plaats voor muziek, theater, debat en lezingen, een restaurant met kookworkshops en catering op maat, en een microkwekerij en compostering met workshops met een ophaalactie van koffiegruis om champignons te kunnen kweken. De vijfde verdieping wordt ingericht als 'stiltekamer', voor wie tot rust wil komen.