Vakbonden Vinçotte eisen intrekking ontslagen en kondigen acties aan
Foto: ddl

Bij het inspectie- en certificatiebedrijf Vinçotte zijn 195 banen bedreigd door een herstructureringsplan. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Bij de vakbonden van Vinçotte wordt woedend gereageerd op de aankondiging van de herstructurering

Het bedrijf zegt marktaandeel in ons land te verliezen en te worden geconfronteerd met veranderende klantenbehoeften. Daarom werd een transformatieplan opgesteld. Vinçotte wil digitaliseren en moderniseren. 'Dit plan heeft mogelijk een sociale impact waarbij 195 medewerkers van Vinçotte België hun job zouden kunnen verliezen', klinkt het.

Volgens CEO Marco Croon heeft het bedrijf te lang stilgestaan en is de koerswijziging naar een meer moderne en efficiënte onderneming dringend nodig om de 'toekomst van ons bedrijf te kunnen verzekeren en onze rol als leider te kunnen blijven opnemen'. Zo wil het bedrijf zich focussen op marktsectoren waar het leidend kan zijn in de Benelux. Activiteiten die daar niet in passen worden in de etalage gezet en desnoods stopgezet als geen koper wordt gevonden.

Bij de vakbonden wordt woedend gereageerd op de aankondiging van de herstructurering waarbij er 195 van de circa 1.600 jobs sneuvelen. Als de directie niet ingaat op de eis tot intrekking van deze ontslagronde volgen er zeker acties. 'Het is niet uitgesloten dat een aantal werknemers al snel spontaan het werk zal neerleggen. Met het ACV is al afgesproken vanaf begin mei grote acties te voeren', aldus vakbondssecretaris Jan Meeuwen (BBTK).

De directie verwijst als argument naar het dalend marktaandeel, maar daar hebben zij volgens Meeuwen zelf schuld aan. Hij verwijst hierbij naar de vorig jaar doorgevoerde reorganisatie 'Vinçotte 3.0'. 'Hierbij werd de regionale structuur van het bedrijf omgevormd tot business units. Het gevolg is dat een aantal inspecteurs sindsdien overstelpt wordt met inspectieopdrachten, terwijl anderen met hun vingers zitten te draaien en er in totaliteit met hetzelfde personeel veel minder opdrachten kunnen uitgevoerd worden', aldus Meeuwen. Tegen deze hervorming werd op 17 februari al een dag tevergeefs gestaakt in het bedrijf en betoogd aan de hoofdzetel in Vilvoorde.

Dat het al een tijd sociaal onrustig is in het bedrijf heeft ook te maken met de beslissing van de directie vorig jaar om het aantal mandaten in de syndicale delegatie eenzijdig te verminderen van 18 naar 8. Omdat de vakbonden zich hiertegen verzetten is er bij Vinçotte nog steeds geen syndicale delegatie aangesteld. Overleg hierover haalde de afgelopen maanden niets uit.

'Het behoorde duidelijk tot hun plan om eerst de vakbonden te kortwieken en het sociaal overleg op te blazen om vervolgens deze slachtpartij te kunnen aanrichten. Reeds na de sluiting van het labo vorig jaar hadden we het vermoeden dat ze verder zouden herstructureren, maar iets van deze omvang hadden we niet verwacht', aldus Meeuwen.

Het 140-jaar oude bedrijf, met hoofdkantoor in Vilvoorde, telt meer dan 2.500 medewerkers verspreid over 17 internationale filialen, zo blijkt uit de bedrijfssite.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig