‘Miss Belga’ onder de hamer
Foto: The Romantic Agony

Het originele ontwerp van ‘Miss Belga’, de dame met zwierige pluimhoed die jarenlang op de gelijknamige sigarettenpakjes stond afgebeeld, gaat volgende week onder de hamer in het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony.

Eén van de eerste originele ontwerpen van ‘Miss Belga’ wordt op 28 april geveild bij het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony. Het gaat om een schilderwerk van 15,5 op 17 centimeter dat ‘Miss Belga’ afbeeldt op een rode achtergrond, met grote zwarte hoed, pluimen en een gele sjaal.

De instapprijs wordt geschat op zo’n 1.000 euro, al menen ze bij het veilinghuis, dat het ontwerp als cultureel erfgoed beschouwd, dat ‘Miss Belga’ waarschijnlijk voor een veelvoud van die prijs van eigenaar zal wisselen. Het tricolore portret van Miss Belga is samen met het Tigra-meisje en de Marlboro-cowboy een van de grote iconen van de sigarettenreclame. Haar beeltenis siert al sinds 1925 de Belga-pakjes, al was het niet altijd dezelfde dame.

Marfurt

De dame die model stond voor de allereerste ‘Miss Belga’ was de Antwerpse Paula Colfs-Bollaert. Ze werd geschilderd door de Belgisch-Zwitserse kunstenaar Leo Marfurt (1894-1977), die zijn eigen reclamebureau in Brussel opstartte.

‘Miss Belga’, die altijd in de Belgische driekleur gehuld gaat, groeide in de loop der jaren uit tot een Belgisch symbool. In 1941 werd Belga zelfs uit de handel genomen door de Duitse bezetter omdat de juffrouw een ‘te patriottisch karakter’ had. Het sigarettenmerk ging in 2014 op in Lucky Strike.

Collectie

Het beeld wordt samen met zes andere Belga-ontwerpen geveild en maakt deel uit van een uitzonderlijke collectie van 151 reclamebeelden van Marfurt, met affiches, tekeningen en aquarellen voor bekende merken zoals Belga, Chrysler, Minerva en Purfina. De totale waarde van de hele collectie van Marfurt wordt geschat op een bedrag tussen de 7.000 en 9.500 euro.

Naast de collectie van Marfurt worden ook zeldzame tekeningen geveild die worden toegeschreven aan de Vlaamse kunstschilder Pieter Brueghel de Jonge, met een waarde die wordt geschat op 30.000 tot 40.000 euro, en een vijfhonderd jaar oude incunabel, een boek dat dateert uit de beginperiode van de boekdrukkunst.

Alle items die worden geveild zijn te bezichtigen tijdens de kijkdagen van 21 april tot en met 27 april in The Romantic Agony, Aquaductstraat 40 in Brussel.