Plannen De Backer zijn ‘brug te ver’
Windmolens op de Thornton-bank. Foto: IMAGEGLOBE

De windmolensector reageert afwijzend op de regeringsplannen om de concessies voor drie nog te bouwen parken te annuleren. ‘Dat is niet nodig voor een marktconforme prijs’.

De sector reageert verrast op het voorstel van staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) om de concessie voor de drie nog te bouwen windmolenparken te schrappen en te vervangen door een Europese aanbesteding. Op die manier zou het subsidiebedrag verlaagd kunnen worden, stelt De Backer. Hij ontvouwde zijn plan in De Tijd.

‘Dit is een stap te ver’, zegt Alain Bernard, de ceo van Deme, die deel uitmaakt van het consortium voor twee van de drie parken. ‘Bovendien is het herroepen van de concessies juridisch niet voorzien.’ Het is volgens Bernard ook niet nodig, want de onderhandelingen over het niveau van de subsidies moet nog beginnen. Die gesprekken zouden binnenkort aangevat worden, onder de hoede van toezichthouder Creg. Een internationale consultant is momenteel bezig het voorbereidende werk hiervoor te verrichten.

Bernard wijst erop dat zijn bedrijf al voor tientallen miljoenen euro kosten heeft gemaakt, aan onder meer grondonderzoeken en studies. ‘Nu zonder onderhandelingen de concessies opzeggen, kan niet’.

Ook Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van het Belgian Offshore Platform (BOP) is verrast over de uitspraken. ‘Het is perfect mogelijk om binnen de huidige concessie-overeenkomsten tot een marktconforme prijs te komen’, zegt zij. ‘Ons standpunt is dat het nergens voor nodig is om de rechtszekerheid op de helling te zetten. Wij werken op basis van een ministerieel besluit, waar verworven rechten aan gekoppeld zijn. Minister van Energie Marghem heeft ook altijd gezegd dat ze daar niet aan wil tornen’.

Vermeylen denkt dat het openbreken van de concessies voor jaren vertraging zal zorgen. Daardoor komen de Europese doelstellingen nog meer in gevaar. In 2020 moet 20 procent van de energiemix groen zijn. Het prijsniveau hangt ook samen met de timing. Windmolenparken uitbaten zonder subsidie is alleen mogelijk als de productie pas na 2024 op gang komt. Dat is dus te laat voor de Europese doelstellingen. ‘Het is een redeneerfout om de financiële structuur van toekomstige parken naar het heden over te planten’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig