De Franse politie maakt jacht op een tweede man in verband met de aanslag in Parijs van gisteravond. Volgens de Belgische veiligheidsdiensten hebben zij noch weet van een tweede verdachte noch weet van het feit dat het om een Belg zou gaan. Dat werd aan De Standaard meegedeeld.

Donderdagavond werd Parijs opnieuw opgeschrikt door een aanslag. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken stopte op de Parijse Champs-Elysées ‘kort voor 21 uur een auto ter hoogte van een politiewagen'. 'Een man stapte uit en opende met een automatisch wapen het vuur. Hij doodde een politieman en probeerde vervolgens al lopend andere agenten onder vuur te nemen', klinkt het. 

Nog volgens de woordvoerder raakten twee andere politiemannen zwaargewond, voor de dader zelf doodgeschoten werd. De twee agenten zijn buiten levensgevaar.

Geen weet van link met België 

Volgens getuigen waren twee aanvallers betrokken bij de schietpartij, ook de politie sloot niet uit dat ‘een of verschillende medeplichtigen’ hadden meegewerkt aan de aanslag. Al snel communiceerden de Franse media dat er met man en macht gezocht wordt naar een tweede verdachte en dat er mogelijk een link zou zijn met ons land.

Maar dat ontkennen de Belgische veiligheidsdiensten aan De Standaard.  'Wij hebben geen aanwijzingen dat de tweede verdachte die gezocht wordt door de Franse politie een Belg is, als er al effectief een tweede verdachte is.' Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en justitieminister Koen Geens (CD&V) verklaarden dat er geen informatie is over een mogelijke link tussen België en de terreurdaad in de Franse hoofdstad. 

Even waren alle ogen gericht op de Antwerpse Youssouf E.O., van wie vlak na de aanslag foto's circuleerden op sociale media. Maar de man lijkt nu enkel betrokken bij een drugsdossier

Dader stond bekend bij de politie

Het enige wat momenteel wel zeker is, is dat de dader van de schietpartij, die zelf doodgeschoten werd door de politie, bekend stond bij de Franse veiligheidsdiensten en het voorwerp bleek te vormen van een fiche ‘S’. Dat wil zeggen dat hij door de veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden. Politiediensten doorzochten gisteravond laat de woning van ene Karim C. De 39-jarige man zou in 2001 al eens geprobeerd hebben drie mensen te vermoorden, onder wie twee agenten.

In de auto van de man zijn wapens gevonden, zo zegt de Franse nieuwszender BFMTV. Het gaat om een pompgeweer en 'blanke wapens' zoals onder andere een keukenmes.

Volgens Le Monde liep er sinds februari een onderzoek naar de man na doodsbedreigingen aan het adres van de ordediensten. Le Parisien weet dan weer dat de man op 23 februari werd opgepakt, maar een dag later weer werd vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig