De aanslag op de Champs-Elysées stuurt de laatste campagnedag van de presidentskandidaten in de war. Zowel Macron, Fillon als Le Pen hebben hun plannen bijgestuurd. 'In deze sfeer past het niet om gewoon verder campagne te voeren', zei Fillon daarover. Le Pen en Fillon kregen ook een flinke uithaal van premier Bernard Cazeneuve te verwerken.

De aanslag op de Champs-Elysées viel samen met het laatste televisiedebat tussen de elf presidentskandidaten. Even voordien had Marine Le Pen, de kandidate namens het Front National, gepleit voor een keiharde aanpak van het terrorisme. Zo stelde ze voor om buitenlanders die een fiche ‘S’ hebben, het land uit te zetten.

Nog onvoorspelbaarder

De aanslag maakt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zondag nog onvoorspelbaarder. Tot een kwart van de kiezers heeft nog niet uitgemaakt op wie ze zullen stemmen. Mogelijk speelt het incident in de kaart van die politici die sterk de nadruk leggen op veiligheid, met oud-premier François Fillon en Marine Le Pen op kop.

‘De strijd tegen het terrorisme moet de absolute prioriteit zijn van de volgende president’, zei Fillon. Al wie het voorwerp is van een fiche ‘S’ wegens radicalisering, moet volgens hem opgepakt en voor de rechter gebracht worden wegens samenwerking met de vijand. ‘We kunnen niet in dit klimaat van angst blijven leven.’ Hij pleitte ook voor een mondiale coalitie in de strijd tegen het terrorisme, met onder meer Iran en Rusland.

Afgelastingen

Na de aanslag heeft François Fillon beslist de campagne-evenementen voorzien voor vandaag te anuleren. 'Het hoort niet om in deze context verder campagne te voeren', zei hij. 'We moeten nu onze solidariteit met de slachtoffers tonen.Het is passend om onze tegenstanders te tonen dat Frankrijk één is en geen schrik heeft'. Normaal zou de kandidaat van Les Républicains onder meer een wandeling in Chamonix houden.

Fillon zei verder dat hij de noodtoestand en de controle aan de grenzen behouden wil zien. 'Ik behoud de controle over onze grenzen en de noodtoestand', aldus Fillon, die beloofde terreur 'met ijzeren hand" te zullen bestrijden'. 'Wij bevinden zich in een oorlog die lang zal duren. De tegenstander is sterk, zijn netwerken zijn talrijk.'

Ook Emmanuel Macron heeft zijn meetings geannuleerd. In plaats van naar Rouen en Arras te trekken, zal hij rond de middag een persmoment houden.

Jean-Luc Mélenchon gaat wel door met zijn plannen. De radicaal-linkse kandidaat organiseert vandaag een 'apéro des Insoumis', waarbij hij zijn aanhangers uitnodigt om op straat te komen met hapjes en drank en zijn programma uit te dragen. Hijzelf zal daarbij vergezeld worden van Pablo Iglesias, de leider van de Spaanse partij Podemos.

Le Pen: 'Hollande is een falende president'

Marine Le Pen sprak om 10 uur haar kiezers toe op haar campagnehoofdkwartier, maar schrapt verder al haar verplaatsingen. Tijdens een verklaring maakte ze gewag van van een 'assymetrische oorlog' tegen 'de radicale islam'.

'Onze politieagenten worden aangevallen gezien ze symbolen van de staat zijn. Frankrijk wordt niet aangevallen voor wat het doet, maar voor wat het is', zei Le Pen, geciteerd door de krant Le Monde. 'Heel het (Franse) grondgebied is aan deze oorlog blootgesteld', vervolgde ze, een oorlog 'die zonder mededogen en zonder respijt wordt gevoerd. Gedurende tien jaar, onder regeringen van rechts en links, is alles ervoor gedaan opdat wij dit verliezen'.

Le Pen noemde François Hollande een ' onmiskenbaar falende president' en zei dat de aanslag te wijten was aan de 'laksheid van de justitie'. De politica eiste twee dagen voor de eerste ronde van de presdidentsverkiezingen het 'effectief herstel' van de Franse grenzen, het uitwijzen van buitenlanders die geficheerd staan als geradicaliseerd, de aanwerving van 15.000 politieagenten en gendarmes, de sluiting van islamistische moskeeën en een herziening van het strafrechterlijk en gevangenisbeleid.

Cazeneuve haalt uit naar Le Pen en Filon

De Franse (socialistische) premier Bernard Cazeneuve haalde daarop uit naar de rechtse presidentskandidaten Marine Le Pen en François Fillon. 'In haar oproep tot strenge wetgeving tegen extremisten vergat" Le Pen dat haar partij (Front National) tegen elke terreurbestijdingswet heeft gestemd die door de regering was voorgesteld', zei Cazeneuve. Zij probeert 'garen te spinnen (uit de aanslag) en (hem) te instrumentaliseren om verdeeldheid te bewerkstelligen'.

Cazeneuve noemde de belofte van Fillon om 10.000 nieuwe politiemensen in dienst te nemen ongeloofwaardig want als premier heeft hij tussen 2007 en 2012 13.000 jobs bij de politie geschrapt.

'Sommigen hebben voor overdrijving en verdeeldheid gekozen', zei de premier aan het adres van beide politici. Op twee dagen voor de presidentsverkiezigen riep Cazeneuve op de 'waarden van de republiek hoog te houden, hen te koesteren en te verdedigen (...) Ons beste antwoord (tegen terreur) is blok te vormen'.