De Backer trekt stekker uit drie zeewindprojecten
Foto: Siemens AG

Na de grote biomassacentrales komt de miljardensteun aan windparken op zee in het vizier van de politiek. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wil de drie laatst geplande projecten annuleren. Hij zal de regering voorstellen de concessies van de projecten Seastar, Mermaid en Northwester II te herroepen. De locaties zouden via een nieuwe Europese aanbestedingsprocedure worden toegewezen aan wie tegen de laagste prijs kan bouwen, aldus De Tijd vrijdag.

Ons land beloofde in het verleden miljarden voor de bouw van negen zeewindparken. 'Een win-for-life voor de eigenaars, en een pay-for-life voor de consument en de staat', vindt De Backer.

Maar bij buitenlandse aanbestedingen zakten de prijzen het voorbije jaar pijlsnel. Vorig jaar zette de regering-Michel al het mes in de steun, maar het Belgische steunniveau ligt nog fors hoger dan die voor parken die in Nederland worden gebouwd. In Duitsland worden tegen 2025 parken zonder steun gebouwd.

De Backer denkt dat er ook in ons land een forse besparing kan worden gerealiseerd met een aanbesteding. De concessies van de drie laatste parken, die naar schatting 3 tot 5 miljard euro kosten, kunnen worden ingetrokken, blijkt uit een juridische analyse die de staatssecretaris liet uitvoeren. Hij verwacht dat een eventuele schadevergoeding lager zal liggen dan wat kan worden bespaard.

De drie geplande windparken zijn nodig om de Europese groenestroomdoelstellingen tegen 2020 te halen. Ons land zal met Europa moeten gaan praten, aldus de staatssecretaris, die toevoegt dat België de doelstellingen misschien iets later zal halen. Hij geeft ook aan dat ons land later wel een tandje kan bijsteken en dat het extra windparken op zee kan bouwen als de kosten veel lager uitvallen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig