Verdachte van aanslag Dortmund wilde prijs aandelen laten zakken
Foto: Photo News
De Duitse politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de aanslag op de spelersbus van de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund. Wellicht gaat het niet om een extremist maar iemand die op geldgewin uit was.

Bij een politieoperatie nabij de stad Tübingen in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg is vrijdagmorgen vroeg een 28-jarige man opgepakt.

De verdachte had gehoopt de prijs van de aandelen in de voetbalclub te laten zakken. Volgens het onderzoek had hij vanuit het hotel van de club op de dag van de aanslag online voor 78.000 euro een pakket van 15.000 aandelenopties in het op de beurs genoteerde Borussia Dortmund gekocht, zo meldde de boulevardkrant Bild. Indien de koers gevoelig zou zijn gedaald, zou hij een miljoenenwinst met zijn tot 17 juni lopende aandelenopties hebben kunnen maken.

De man wordt poging tot moord, veroorzaken van een springstofexplosie en gevaarlijke slagen en verwondingen ten laste gelegd, aldus de mededeling van het federaal parket. Medewerkers van de betrokken bank hadden de politie getipt over verdachte handelingen van de man.

Ralf Jäger, de minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Rijnland-Westfalen, noemde de arrestatie op Twitter 'een goede zaak voor het voetbal'.

 De politie zou nog op zoek zijn naar twee mogelijke medeplichtigen. De twee zouden in Freudenstadt, waar de verdachte zou wonen, een huurwagen hebben opgehaald en daarmee dan mogelijk springstoffen naar Dortmund hebben gebracht. 

Verdachte gebruikte spijkerbom

Het explosief dat werd gebruikt voor de aanslag was een spijkerbom. Volgens het parket werd één van de metalen scherven 250 meter weggeslingerd. 

Uit het onderzoek is verder gebleken dat er in totaal drie springtuigen werden gebruikt, die over een lengte van 12 meter waren aangebracht langs het traject van de bus. Ze waren volgens het parket 'optimaal op elkaar afgestemd' qua timing, maar waren te hoog bevestigd, waardoor de explosies minder schade hebben aangericht dan de bedoeling was.

Aanvankelijk gold het incident als terroristisch van aard nadat op de plaats van de aanslag een papier was gevonden dat duidde op een islamistische connectie. De politie had een 26-jarige Irakees als verdachte in voorlopige hechtenis genomen, maar enkele dagen later lieten de autoriteiten weten dat hem niets ten laste kon worden gelegd.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig