Overheid mag sociale media screenen bij asielaanvraag
Foto: Photo News

Om na te gaan of asielzoekers de waarheid vertellen, krijgt het vluchtelingencommissariaat de wettelijke mogelijkheid om hun profielen op de sociale media uit te pluizen. Het is een van de aanpassingen aan het asielrecht die de regering vrijdag goedkeurt, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

In de praktijk worden sociale media nu al regelmatig ingezet bij het doorlichten van asielaanvragen, maar rechters floten het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen al meermaals terug.

Overheid mag sociale media screenen bij asielaanvraag
Foto: Photo News

'In de nieuwe wet wordt de toelating voor het checken van het publieke deel van sociale netwerken nu juridisch gebetonneerd. Het CGVS zal voortaan ook gsm’s en computers kunnen uitlezen. De asielzoeker moet daarvoor wel zijn fiat geven, maar een weigering doet de geloofwaardigheid van zijn aanvraag uiteraard geen goed', zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Een andere wijziging is dat de originele identiteitsdocumenten van asielzoekers voortaan worden ingehouden tijdens de asielprocedure, om te vermijden dat kandidaten die een njet krijgen hun papieren 'verloren laten gaan' en zo een repatriëring verhinderen. Ook wie definitief erkend wordt, krijgt zijn originele documenten niet meer terug, maar enkel een vluchtelingenpaspoort. 'Wie bij ons bescherming krijgt, moet niet op vakantie gaan naar zijn thuisland', aldus Francken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig