‘Verenigde Staten bereiden klacht tegen Julian Assange voor'
Foto: AP

De Verenigde Staten bereiden een strafklacht voor de tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat meldt nieuwszender CNN op gezag van bronnen. Volgens de functionarissen hadden de aanklagers moeite om uit te maken of het First Amendment, het recht op vrije meningsuiting, Assange beschermt. Maar ze hebben nu toch een manier gevonden om stappen voorwaarts te zetten.

De Verenigde Staten onderzoeken Assange en WikiLeaks al sinds 2010, toen de klokkenluiderswebsite duizenden pagina’s geclassificeerde informatie publiceerde die gestolen waren door analist van het Amerikaanse leger Chelsea Manning.

Manning werd veroordeeld tot een gevangenisstraf voor haar rol in de zaak, maar haar straf werd in januari door president fors ingekort. De klokkenluider zal in mei vrijkomen.

WikiLeaks-oprichter Assange verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij wil zo een uitlevering aan Zweden vermijden, waar hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Indien hij wordt uitgeleverd aan Zweden, kan dat leiden tot een uitlevering naar de VS, vreest Assange. De Ecuadoraanse president-elect Lenín Moreno liet eerder al weten dat Assange in de ambassade zal mogen blijven.

Als reactie op het nieuws van de mogelijke strafklachten publiceerde WikiLeaks op Twitter opnieuw een opiniestuk van Assange dat eerder deze maand werd gepubliceerd in de krant Washington Post. Daarin schrijft Assange: 'Het enige belang voor WikiLeaks is het naar buiten brengen van gerechtelijk beschermde waarheden. Ik blijf ervan overtuigd dat dat de hoeksteen is van de opmerkelijke vrijheid, het en de grootsheid van de Verenigde Staten'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig