Eenvoudigere brief levert fiscus 2,8 miljoen euro op
Foto: Imageglobe
Weinig Belgen betalen met de glimlach hun belastingen, en al zeker niet als ze al te laat zijn met hun betaling. Daarom wijzigde de fiscus vorig jaar voor een deel van de vergeetachtigen de aanmaningsbrief.

Directere en eenvoudige aanmaningsbrieven hebben de fiscus geen windeieren gelegd. De fiscus slaagde erin 2,8 miljoen euro extra te innen. De brief werd niet alleen eenvoudiger, maar ook directer. Belastingbetalers werden direct met hun naam aangesproken en de betalingsinstructies werden op de meest in het oog springende plaats en in het rood afgedrukt. 

Eerder bleek al dat de fiscus door de nieuwe brieven bijna 19 miljoen euro sneller  inde. Dat bedrag is ondertussen opgelopen tot 27 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van de FOD Financiën. 
Het bijkomende belastinggeld dat de fiscus daardoor binnenhaalt, ligt gevoelig lager, omdat het gros van de late betalers na – eventuele bijkomende aanmaningen – uiteindelijk toch zou betalen. Uit de cijfers blijkt dat de acties de fiscus in totaal 2,8 miljoen euro opgebracht hebben. Dat bedrag komt voornamelijk van belastingbetalers die nog kleine bedragen moesten betalen. Zij ontsnappen immers vaak aan de aandacht van de fiscus omdat die zijn middelen vooral concentreert op  grote achterstallige bedragen.

Bovendien spaarde de fiscus ook nog eens bijna een miljoen euro aan inningskosten uit, terwijl het hele project amper 80.000 euro kostte, onder meer aan de rode kleurinkt en bijkomende administratieve uren.

Wetenschappelijk
De eenvoudigere brieven maken deel uit van een wetenschappelijk project, in samenwerking met de Belgische professoren Jan-Emmanuel De Neve (Universiteit Oxford) en Johannes Spinnewijn (London School of Economics). 
Zij deelden de achterstallige belastingbetalers willekeurig in groepen in, en testten verschillende vereenvoudigde versies van de brief. Uit de resultaten blijkt dat vooral de waarschuwing dat boetes zullen volgen, werkt. Zogenaamde sociale normen, waarbij vermeld wordt dat andere belastingbetalers wel op tijd betalen, hadden geen effect.

Volgens de onderzoekers hebben de aangepaste brieven ook op langere termijn een blijvend effect. Ook een jaar nadat ze de brief gekregen hebben, is de kans gevoelig groter dat ze tijdig betalen. Luc De Dobbeleer, administrateur-generaal Inning en Invordering bij de FOD Financiën, is bijzonder opgetogen over het project. ‘Hierdoor slagen we erin om meer belastingen te innen, en sparen we kosten uit. Maar misschien nog belangrijker: dit is beleid gesteund op wetenschappelijke evidentie. Te vaak wordt niet gekeken of nieuwe maatregelen wel werken.’