Twee keer pillen in pisang, dat is geen toeval meer
Foto: Photo News
Richard Remes (62) werd vijf jaar geleden veroordeeld tot dertig jaar cel, omdat hij zijn ex had overgoten met zwavel­zuur. Tijdens het onder­zoek doken frappante overeenkomsten op met een nooit opgeloste kindermoord uit 1988.

Een wat uitgezakte macho die de meest vulgaire praat over vrouwen uitslaat. Dat beeld van Richard Remes is bijgebleven, na zijn eerste assisenproces in 2012. Hij moest zich toen verantwoorden voor foltering van zijn ex, Patricia Lefranc.
Op dat proces toonde hij geen greintje respect voor het zwaar verminkte slacht­offer. Hij slaagde er zelfs in assisenvoorzitter Karin Gérard te beledigen. ‘U bent mooi. Maar sommige travestieten die ik gekend heb, zijn mooier’, zei hij tijdens zijn ondervraging.

De lijst van exen, onenightstands en minnaressen die de bodybuilder erop nahield, was eindeloos. Een van die vrouwen is Antoinette Gallemaers, met wie hij eind de jaren tachtig een affaire had. Remes was op dat ogenblik getrouwd, maar begon iets met zijn collega, die net als hij op het OCMW werkte. 

Antoinette stelde hem een ultimatum: ze eiste dat hij zijn vrouw zou verlaten. Enkele dagen later, op 16 januari 1988, lag haar dochtertje Sandra dood onder het raam van het appartement op de tiende verdieping in de Marollen – waar Antoinette en haar dochtertje woonden. 

Het leek erop dat het kind, amper ­zestien maanden oud, naar beneden was gevallen. Maar het meisje – genoemd naar Sandra Kim die in 1986 het Eurovisiesongfestival won – was verstikt en op de grond gelegd. De borstkas van het kind was met bruut geweld ingedrukt. Haar ledematen waren na haar dood gebroken, wellicht om het op een ongeval te doen lijken.
Haar moeder verdacht meteen Richard Remes die die avond bij haar was. ‘Hij ­alleen kan het gedaan hebben. Dat weet ik door de manier waarop Sandra gestorven is’, verklaarde ze aan de onderzoeksrechter.
Remes was in die tijd een fanatiek bodybuilder. Zijn vriendin herinnerde zich hoe hij op een dag Sandra zo dicht tegen zich aan drukte dat ze bang was dat hij haar zou wurgen. 

Remes zou geantwoord hebben dat hij een betere methode kent. ‘Een druk op de onderkant van de keel laat geen sporen na.’
Volgens de autopsie was Sandra aan zo’n druk gestorven. Zowel Antoinette Gallemaers als Richard Remes werd aangehouden. Remes praatte zich vrij, maar de moeder van Sandra zat een halfjaar vast. ‘Later is het dossier geseponeerd bij gebrek aan bewijs. Maar voor de buitenwereld bleef ik een moordenares’, zei ze daarover in een interview.

Afgewassen glas
Toen Antoinette Gallemaers in 2009 in de media vernam dat Richard Remes zijn ex, Patricia Lefranc, met zuur had over­goten, stapte ze naar de politie. Het onderzoek naar de dood van haar dochter werd heropend en er doken frappante overeenkomsten op. Beide vrouwen wilden bij Richard Remes weg, de man wilde hen kwetsen. En: twee keer was er pisang ambon. 
Enkele dagen voor de zuuraanval had  Remes al geprobeerd Lefranc te vergiftigen. Toen ze wakker werd in het ziekenhuis, bleek dat er pillen door haar pisang waren gemend. 

Ook Antoinette Gallemaers gelooft dat Remes de avond dat haar dochtertje stierf, slaappillen in haar pisang ambon heeft gedaan. Ze kon zich nauwelijks iets herinneren van de bewuste nacht. Het longdrinkglas bleek ’s ochtends afgewassen – daardoor zijn er geen bewijzen. Remes blijft ontkennen dat hij iets met de dood van Sandra te maken heeft. Vandaag begint in Nijvel het assisenproces over zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op het meisje.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig