Bij een aanslag op de Champs-Elysées in de Franse hoofdstad Parijs zijn donderdagavond een dode en drie gewonden gevallen. De dader van de schietpartij, die volgens gerechtelijke bronnen het voorwerp was van een antiterreuronderzoek, werd door de politie doodgeschoten. Terreurgroep Islamitische Staat eiste de aanslag op en beweert dat de Belgische IS-strijder 'Abu Yussuf al-Belgiki' die uitvoerde.

De schietpartij speelde zich rond 20.50u af ter hoogte van de winkel Marks & Spencer op de bekende Champs-Elysées in Parijs. Een ooggetuige zag hoe een man uit een zilvergrijze auto stapte en met een automatisch vuurwapen op een politiewagen begon te schieten. Hierin zaten agenten die een metro-ingang bewaakten. Eén politieagent kwam om het leven, en drie anderen -twee agenten en een toerist- raakten gewond. De politie slaagde erin de dader neer te schieten, die ter plaatse overleed.

Abu Yussuf al-Belgiki of 39-jarige Fransman?

President François Hollande verklaarde tijdens een toespraak dat de schietpartij waarschijnlijk een terroristische daad was. Ongeveer gelijktijdig met de toespraak van de president werd de aanslag door terreurgroep Islamitische Staat opgeëist. In een mededeling die werd verspreid via zijn communicatiekanaal Amaq verklaarde de groep dat IS-strijder Abu Yussuf al-Belgiki de aanslag uitvoerde.

Die naam doet vermoeden dat de dader afkomstig is uit ons land, of ten minste banden heeft met België. Maar de Belgische veiligheids­diensten tastten donderdagavond nog in het duister om wie het zou kunnen gaan en of er een link is met ons land. De naam komt ook niet voor in de databank van Belgische IS-strijders van terreurexpert Pieter Van Ostaeyen, dus het is nog niet duidelijk over welke strijder het zou gaan.

Gerechtelijke bronnen verklaarden in de nacht van donderdag op vrijdag echter ook dat de dader een 39-jarige Fransman zou zijn, die al bekend was bij het gerecht omdat hij eerder al probeerde politieagenten te doden. De Parijse procureur François Molins liet tijdens een persconferentie weten dat de dader bekend is en werd geïdentificeerd, maar dat de identiteit nog niet wordt bekendgemaakt om het onderzoek niet te schaden. Mogelijk wordt vrijdag tijdens een persconferentie meer informatie gegeven over de dader.

De Champs-Elysées ging na de aanslag in lockdown. Alle winkelcentra op de Parijse laan werden volledig geëvacueerd door agenten in gevechtsuitrusting. De omgeving werd ook volledig afgezet door de politie. Een helikopter cirkelde boven de omgeving.

In de nacht van donderdag op vrijdag vond in het departement Seine-et-Marne, in de buurt van Parijs, volgens bronnen een huiszoeking plaats in de woning van de dader. Procureur Molins verklaarde dat er huiszoekingen plaatsvonden om uit te maken of de dader hulp kreeg van medeplichtigen.

Verkiezingen

De aanslag vond drie dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats, net op het moment dat de kandidaten hun laatste tv-optreden hielden. Marine Le Pen en François Fillon hebben hun verkiezingscampagne opgeschort.

Dinsdag werden in Marseille nog twee mannen opgepakt omdat ze van plan zouden geweest zijn een aanslag te beramen in de aanloop naar de verkiezingen.

Premier Charles Michel heeft de aanslag veroordeeld en zijn steun uitgedrukt aan ons buurland. Eerder had ook de Amerikaanse president Donald Trump al zijn medeleven uitgedrukt tegenover het Franse volk. 'Er gebeuren vreselijke dingen in de wereld, maar het lijkt op een terroristische aanval', zei hij. 'Het stopt gewoon nooit. We moeten sterk en aandachtig zijn, en dat zeg ik al lang.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig