Apple maakt populaire apps en programma’s volledig gratis
Foto: rr
Vijf van de meest populaire Apple-toepassingen zijn voortaan voor iedereen gratis te downloaden. Het gaat om GarageBand, iMovie en de drie iWork-applicaties Pages, Numbers en Keynote. Het aanbod geldt zowel voor de iOS-apps als voor de gelijknamige macOS-programma’s.

Sinds september 2013 werden de vijf applicaties al gratis meegeleverd met elke nieuwe iPhone en iPad, en vanaf oktober 2014 ook bij elke Mac-computer. Gebruikers van een ouder toestel moesten echter betalen voor de software en wie een tweedehands Apple-apparaat kocht viel vaak hetzelfde lot ten deel. De iOS-apps kostten € 4,99 per stuk, sommige Mac-programma’s zelfs € 19,99. Aan dit nogal verwarrende tweesporenbeleid is deze week dus een eind gekomen.

Bij de iOS-apps is de kans overigens erg klein dat je de nieuwste versies op je oudere toestel kan installeren. Pages, Numbers en Keynote vereisen intussen namelijk allemaal de aanwezigheid van iOS 10, en GarageBand heeft zelfs iOS 10.2 nodig. Uitgedrukt in hardware betekent dat minstens een iPhone 5 of een iPad van de 4de generatie (allebei uit 2012). Alleen iMovie neemt met minder genoegen, te weten iOS 9.3. Is je toestel niet meer compatibel met de nieuwste app, dan krijg je de vraag of je een oudere versie wil downloaden.

Mac-gebruikers hebben wat meer speelruimte. Pages, Numbers en Keynote vereisen weliswaar de nieuwste versie van macOS (10.12 Sierra), maar dat besturingssysteem draait zelfs nog op de meeste Apple-computers uit 2009 en 2010. Voor iMovie (10.11.2) en GarageBand (10.10) mag het toestel zelfs nog een stukje ouder zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig